Hlavní strana
 

Zprávy   Kriminalita   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   FACEBOOK   Sportovní odkazy

 
Více...

www.foto-show.cz

Více...

www.aaasedacky.cz

Více...

 

 

www.strakonickonews.cz - Zprávy 

 OBRAZEM: Mezinárodní projekt Comenius ve Volenicích

 VOLENICE - 22. května 2012 - 11:19 - ZŠ a MŠ Volenice je již přes deset let zapojena do mezinárodního projektu Comenius. Letos jsou jejími partnerskými zeměmi Turecko, Litva, Polsko a Portugalsko. Hosté z těchto zemí přijeli na přátelskou návštěvu ve čtvrtek 17. května.

 Text: Dagmar Bublíková - ZŠ a MŠ Volenice, foto: Jan Škrle

www.dre-kon.cz   

   Hned následujícího dne v pátek je přivítala spolu s žáky a učiteli ředitelka Věra Brejchová. Všichni společně si prohlédli školu, vybavení tříd a výzdobu. Pohovořili s žáky a učiteli o vyučovacích předmětech, zájmové činnosti žáků a podobně. Nechyběl pestrý kulturní program - taneční a pěvecké vystoupení žáků ZŠ.

   Dále následovala prezentace projektových prací se zajímavou diskusí. Po obědě se hosté setkali s panem K. Papežem, starostou obce. Ten všechny přítomné informoval o současném vývoji obce - nová výstavba, rekonstrukce školy, cyklostezky, sportovní areál a podobně.

   Poté odešli do volenického Muzea selského statku. Dívka v dobovém kroji je jménem všech občanů Volenic srdečně uvítala tradičně chlebem a solí. A opět děti v těchto historických prostorách vystoupily s velmi pěkným kulturním programem. Zazpívaly známé lidové písně a přednesly několik básní. První den byl zakončen společným přátelským posezením spojeným s vyprávěním a hezkými písněmi. Hosté dostali od dětí ručně vyrobené dárky.

   Víkend patřil výletům. Na oba se voleničtí žáci dlouho těšili. V sobotu spolu s hosty navštívili Sušici. Vedle zajímavé prohlídky města je zaujaly především přírodovědné expozice místního muzea. Výletní trasa pokračovala na nedaleký hrad Rabí. Děti si tak prověřily své znalosti z dějepisu. Dlouho diskutovaly, jestli zde J. Žižka opravdu přišel při obléhání hradu o oko. Že mají žáci dobré znalosti z přírodopisu, dějepisu i zeměpisu nakonec prokázali i v letošních olympiádách. Úspěšně se zúčastnili i krajských kol.

   Cílem nedělního výletu bylo historické město Český Krumlov. Návštěva renesančního zámku i zahrady s unikátním otáčivým hledištěm byla velkým zážitkem. Poslední zastávka na zpáteční cestě - město České Budějovice a jeho náměstí Přemysla Otakara II. s přilehlými uličkami.



   V pondělí 21. května naše hosty přijal místostarosta Strakonic Pavel Pavel a seznámil je stručně s historií a současností našeho okresního města. Na všechny čekala prohlídka Strakonického pivovaru s obvyklou ochutnávkou lahodného moku. Nakonec navštívili Strakonický hrad a z Rumpálu se podívali na celé město.

   Návštěva z partnerských zemí opět potvrdila velký význam projektu Comenius. Pomáhá poznávat cizí kulturu, mentalitu lidí, jejich tradice, zvyky, celkový životní styl. Žáci i učitelé se zdokonalují v anglickém jazyce. Seznamují se s metodami vyučovacího procesu v jiných zemích. Rozvíjí se tvořivá dovednost dětí. Ale hlavně poznávají nové přátele, s nimiž si stále dopisují. Již teď se Voleničtí těší na další přátelská setkání. 

Máte informace stojící za zveřejnění? Nečekejte až zavoláme a ozvěte se nám sami.

Napište nám e-mail nebo volejte:

+420 724 576 434 a 

+420 607 640 368

 

TOPlist

 

 

Více...

Více...

   
Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2012, Všechna práva vyhrazena
Redakce - Reklama