Hlavní strana
 

Zprávy - Kriminalita - Kultura - Fotoreportáže - Inzerce - FACEBOOK - Sportovní odkazy

 
Více...

www.foto-show.cz

Více...

www.aaasedacky.cz

Více...

 

 

www.strakonickonews.cz - Zprávy 

 OBRAZEM: Dětský domov ve Volyni slavil šedesátku  

 VOLYNĚ - 26. června 2011 - 17:18 - Rovných 60 let oslavilo v pátek 24. června zařízení Dětský domov, Základní škola, Školní jídelna a Školní družina Volyně. Pracovníci, vedení dětského domova a žáci se sešli se svými hosty, mezi nimiž byl i senátor Miroslav Krejča, v sále restaurace Na Nové. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl 

www.dre-kon.cz    Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Historii dětského domova připomněl jeho ředitel Jiří Pán. Začátky zařízení, zaměřeného na výchovu a vzdělávání dětí, spadají do čtyřicátých let minulého století a souvisejí s vývojem speciálního školství na Strakonicku. Na počátku byla v září 1943 samostatná pomocná škola se dvěma třídami pro 24 žáků. Přeměna na Dětský domov při Zvláštní škole ve strakonickém Podskalí 1. května 1951 je dalším mezníkem v životě domova. Jeho následujícím působištěm se od 1. září 1951 stal pro tento účel zrekonstruovaný zámek Střela. 

   Od roku 1985 je sídlem dětského domova bývalá budova soudu ve volyňské Školní ulici. Současné vedení domova tu působí od roku 1996. "Od té doby prošlo naším zařízením na dvě stě mladých lidí, někteří tu strávili několik dnů, jiní několik roků. Dnes máme 37 dětí od devíti do devatenácti let," uvedl mimo jiné ředitel dětského domova Jiří Pán. Podle jeho slov se podařilo vybudovat novou tělocvičnu, rozvinout způsoby prožívání volného času, zapojit děti například do výtvarných a hudebních oborů volyňské základní umělecké školy, fotbalového oddílu, mezi mladé rybáře i do cvičení v Sokole. K nejzajímavějším aktivitám domova patří aktivní účast v Hnutí na vlastních nohou Stonožka a už dvanáct roků pořadatelství úspěšné soutěže dívek Miss dětských domovů České republiky. 

   Vzhledem k velmi dobrým výsledkům, kterých dosáhl dětský domov během své existence a v posledních letech zvláště, bylo zařízení jako jedno z prvních v kraji vybráno jako Klinické pracoviště Zdravotně sociální fakulty a následně i Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V rámci praxe se zde na svoji profesi připravují nejen posluchači vysokých škol, ale i studenti středních pedagogických a sociálně právních škol z ČR. 

   V roce 2000 se zrodil nápad, vybudovat v půdních prostorách byty a za provozní náklady je propůjčovat těm, kteří z různých důvodů po ukončení ústavní výchovy nemohou, nebo se nechtějí vracet do své biologické rodiny. Projekt však ležel čtyři roky v zásuvce, než mohl být oprášen a na základě grantu vypsaného odborem sociálních věcí a zdravotnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje ve školním roce 2004/2005 realizován. 

   Nejkrásnější dárek si pracovníci a žáci domova dali v pátek vlastně sami. Bylo jím pásmo tance, hudby, zpěvu a recitace na jevišti zcela zaplněného sálu Na Nové. Součástí slavnostního shromáždění byl rovněž křest publikace vydané k 60. výročí dětského domova Rýmovačky z Pošumaví s verši mistra poesie a divadelní tvorby pro děti Josefa Křešničky a pranostikami legendárního šumavského  meteorologa Emanuela Strnada. Hosté si v další části programu prohlédli ubytovací část, školu a klubovny dětského domova.  

Máte informace stojící za zveřejnění? Nečekejte až zavoláme a ozvěte se nám sami.

Napište nám e-mail nebo volejte:

+420 724 576 434 a 

+420 607 640 368

 

 

  Více...

Více...

Více...

   
Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2011, Všechna práva vyhrazena
Redakce - Reklama