Hlavní strana
 

Zprávy - Kriminalita - Sport - Kultura - Fotoreportáže - Pozvánky - Inzerce

 

Reklama u nás se vyplatí. Více..

Reklama u nás se vyplatí. Více..

www.foto-show.cz

Reklama u nás se vyplatí. Více..

Reklama u nás se vyplatí. Více..

 

www.strakonickonews.cz - Zprávy

  Fair Trade - férové žití a obchodování

 STRAKONICKO - 26. května 2010 - 9:36 - Od čtvrtka 20. května do neděle 23. května bylo možné účastnit se na Strakonicku celkem pěti besed s ředitelkou o.p.s. Jeden Svět Magdalenou Jelínkovovu o spravedlivém obchodování Fair Trade, o programu organizace Jeden svět o.p.s. a o možné konkrétní pomoci. V polovině května si připomínáme mezinárodní den Fair Trade a o.p.s. Jeden Svět, která jako jedna z několika organizací z Asociace pro Fairtrade myšlenku FT šiří, letošní září oslaví již 16 let existence. 

 Z redakční pošty - připravila: Eva Tkadlečková

Reklama u nás se vyplatí. Více...     Vstupte do našeho světa...

   Spravedlivý obchod je jednou z těch aktivit, které se snaží pomáhat lidem v místě, kde žijí tím, že jim umožňuje vyvážet jejich výrobky a produkci do bohatých zemí. Při nákupu a vývozu se dbá na to, aby producent, vývozce a konečný prodejce byli v rovném postavení a spravedlivě se dělili o zisk. Místní výrobce, zemědělec či družstvo musí při zaměstnávání lidí dodržovat standardy Mezinárodního úřadu práce OSN. Pěstování či výroba nesmí poškozovat životní prostředí. 

   Fairtrade odstraňuje nerovné podmínky výrobců z málo rozvinutých zemí a dává možnost nám všem podílet se na spravedlivějším fungování našeho světa. Při nákupu výrobku Fairtrade nejde o dobročinnost, ale o uvědomělé spotřebitelské chování, při němž zákazník dostává kvalitní zboží, které garantuje dodržování ekologických a etických principu. 

   Magdalena Jelínková nám představila mimo jiné šperky, kde je součástí Tagua „kamenný ořech“ - ovoce palmy tagua, která roste v Ekvadoru a v Kolumbii, ve vlhké tropické oblasti deštných pralesů. Jde vlastně o rostlinnou „slonovinu“ - tedy o slonovinu, u které nemusel zahynut slon ani jiné zvíře. Dalším  nákupním hitem byly panenky, které „požírají“ starosti  - “žroutky starostí“. V Guatemale se říká: Když těmto panenkám svěříte večer každé jednu ze svých starostí a položíte si je pod polštář, vstanete ráno bez starostí. Panenky vás od nich vysvobodí... Panenky vyrábějí ženy z organizace CONAVIGUA v Guatemala City. Tím, že si je koupíte, přispějete k zaměstnanosti těchto žen a k jejich pravidelnému příjmu. Často se jedná o vdovy po mužích, kteří padli v odboji proti diktátorskému režimu. 

   Chcete mít jistotu, že banány, které právě jíte, netrhaly zubožené děti,
které by místo toho měly raději sedět ve školních lavicích? Že spolu s oblíbenou čokoládou nepolykáme také slzy malých otroků? Nebo, že na kávu, kterou právě slastně usrkáváme, nedřeli od rodin odloučení dělníci za ubohý peníz a v nedůstojných podmínkách? Bezpráví ve světě se týká každého z nás, ať již sami chceme nebo nechceme. Je naší svobodnou volbou,jestli před ním budeme zavírat oči a předstírat, že nic nevidíme, nebo mu budeme čelit, jak to je v naší moci... Nákupem výrobků FT či dobrovolničením pro myšlenku Fair Trade pomůžete zajistit všem zúčastněným stranám důstojné a spravedlivé životní podmínky… 

   Obecně prospěšná společnost JEDEN SVĚT je první nevládní neziskovou organizací, která v České republice realizuje myšlenku FAIR TRADE. V roce 1994 ji založily vinohradský a jarovský sbor ČCE (původně jako nadaci).    Pomoc rozvojovým zemím se realizuje ve dvou Obchůdcích Jednoho světa (Korunní 60, Praha 2 a Klimentská 18, Praha 1) prodejem řemeslných výrobků ze zemí Afriky, Latinské Ameriky a Asie. Společnost pracuje na dobrovolnické bázi a čítá na 20 spolupracovnic. Prodej ale není výhradním posláním společnosti. Při prodeji dostávají zákazníci i informace o lidech a zemích, ze kterých zboží pochází, osvěta a předávání informací se uskutečňuje na besedách, ke kterým  jsou zástupci Jednoho světa zváni, na  prodejních akcích, trzích či konferencích. Nosnou myšlenkou není obdarovávání potřebných, ale vytvoření spravedlivých podmínek a partnerských obchodních vztahů na mezinárodním trhu. Přestože myšlenka FAIR TRADE získává - především na trhu s kávou, čajem a dalšími potravinami – překvapivě mnoho zájemců, zůstávají Obchůdky jednoho světa zatím jedinými, které se specializují především na řemeslné výrobky. 

Máte informace stojící za zveřejnění? Nečekejte až zavoláme a ozvěte se nám sami.

Napište nám e-mail nebo volejte:

+420 724 576 434 a 

+420 607 640 368