Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Volební kampaň férová nebyla. Rozhodovat se bude znovu 

 STRAKONICE – 11. dubna 2019 - 7:22 - Ústavní soud včera, 10. dubna, vrátil kauzu zrušených strakonických voleb ke krajskému soudu v Českých Budějovicích. V nálezu konstatoval, že nález krajského soudu o tom, že Strakonická Veřejnost se chovala účelově, je oprávněný.  

Text: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Krajský soud ale podle Ústavního nedostatečně doložil, že to mělo vliv, a jaký, na výsledek voleb. Proto bude muset soud v Českých Budějovicích rozhodnout ještě jednou a Ústavní soud mu nenařídil jak.

   „Námitkám vad řízení před krajským soudem nemohl Ústavní soud přisvědčit. Skutková zjištění odůvodňují závěr o účelovém postupu představitelů Strakonické Veřejnosti vůči politické konkurenci v období volební kampaně, a době jí bezprostředně předcházející, tím, že uplatněním vlastních pravomocí a jiného vlivu omezovali podmínky pro vedení volební kampaně politické konkurence způsobem pro politickou konkurenci nepředvídatelným a zároveň této své mocenské a informační převahy využívali ve vlastní kampani. Tím došlo k podstatnému narušení rovnosti a férovosti volební soutěže,“ píše Ústavní soud na svém webu.  

   Zároveň ale také zaznělo: „Nedostatečný je však závěr krajského soudu při hodnocení, zda došlo k hrubému ovlivnění výsledku, tj. zda by byly mandáty rozděleny jinak, pokud by k vadám nedošlo. Zde krajský soud jednak nesprávně uplatňuje princip potenciální kauzality, který již byl volebním zákonem opuštěn, jednak vychází toliko z informace o celostátním průměru nerozhodnutých voličů a počtu hlasů chybějících politickým uskupením k překročení 5% uzavírací klauzule a tím k přidělení mandátu.“ 

   Proto Ústavní soud věc vrátil do Českých Budějovic, kde bude moci krajský soud nyní své rozhodnutí o zrušení lépe podložit nebo změnit. Každopádně nejvyšší ústavní instituce konstatovala, že závěr o neférovosti voleb a účelovém jednání Strakonické Veřejnosti je oprávněný. Kdy však bude ve Strakonicích nové zastupitelstvo je nyní naprosto nejasné.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist