Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Jihočeskou Vesnicí roku 2016 se staly Cehnice na Strakonicku

 ČESKÉ BUDĚJOVICE/CEHNICE - 19. června 2016 - 10:26Cehnice na Strakonicku se staly jihočeskou Vesnicí roku 2016 a získaly Zlatou stuhu pro vítěze soutěže. Rozhodlo se o tom v úterý 14. června. Starostce vítězné otce Heleně Sosnové to zatelefonoval hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

 Text: Zdeněk Přibyl s pomocí Radka Šímy, kancelář hejtmana Jihočeského kraje, foto z webu obce Cehnice

www.dre-kon.cz   

   První muž kraje samozřejmě nezapomněl na gratulaci. Strakoničtí reprezentanti tentokrát doslova dobyli stupně vítězů. Třetí místo totiž obsadily Drahonice. Mezi obě obce strakonického okresu se vklínil pouze Boršov z Českobudějovicka.

   O pořadí v soutěži rozhodovala desetičlenná komise v čele s předsedou Pavlem Kašpárkem. Letos se do 22. ročníku této soutěže přihlásilo celkem 21 obcí. Nejvíce, šest, právě ze Strakonicka. Cehnice jsou tradičním účastníkem tohoto klání a letos dosáhly na metu nejvyšší.

   K titulu si Cehnice pomohly celou řadou zdařilých činností. Při výběru vítězné obce zohlednila porota podle slov svého předsedy Pavla Kašpárka zejména to, že obec se 466 obyvateli žije bohatým společenským životem, snaží se udržovat a obnovovat tradiční akce, svátky i obyčeje, ale také vytváří tradice nové.

   Z tradičních akcí například jmenoval pořádání masopustního průvodu, dětského maškarního reje či vítání občánků. Dále výsadbu Stromu života při narození nového občánka nebo novoroční výšlap na vysílač. V obci také působí řada venkovských spolků, mimo těch obvyklých například jezdecký klub Gazalka, cehničtí ochotníci - divadelní spolek, nebo loutkové divadlo JEKA.

   Cehničtí se ale zaměřují i na nové úpravy veřejných prostranství a péči o zeleň vůbec. Jejich dlouhodobá práce v této oblasti byla oceněna nejen v celostátním kole soutěže Vesnice roku 2013, kde obec obsadila 1. místo, ale i na mezinárodním poli v navazující evropské soutěži ENTENTE FLORALE EUROPE, kde dosáhla nejvyšší mety a získala umístění ve zlatém pásmu.

   V roce 2015 se pak obec zúčastnila mezinárodní soutěže International Challenge, kterou každoročně organizuje kanadská nezisková organizace „Rozkvetlé komunity“, a i v této soutěži dosáhla nejvyššího bodového ohodnocení.

   Jihočeský hejtman Jiří Zimola zároveň vyzdvihl, že Cehnice mají koncepční přístup k dlouhodobému plánování ve všech oblastech rozvoje a významně využívají dotační tituly, když do Programu obnovy venkova jsou zapojeny již od 90. let 20. století. Připomněl také, že letos uvolnil kraj na tento program zhruba 100 milionů korun, což je absolutně nejvíc v celé republice.

   Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže jihočeská Vesnice roku 2016 a předání Cen hejtmana bude v Cehnicích na programu v pátek 12. srpna.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist