Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Od sousedů: Prachatické muzeum zahájilo ve dřevě a v kovu

 PRACHATICE, STRAKONICE - 7. dubna 2016 - 20:17 - Novou výstavní sezonu začalo Prachatické muzeum, které rádi navštěvují i lidé ze Strakonicka, ve středu 6. dubna otevřením hned dvou výstav. První se jmenuje Prachatická madona a je věnována 110. výročí narození jejího tvůrce, řezbáře Josefa Chwaly. Druhá přináší nové nálezy kovových předmětů z regionu. Obě potrvají do konce prvního červnového týdne.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto: Tomáš Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Více než šest desítek vyřezávaných dřevěných plastik a reliéfů od prachatického rodáka Josefa Chwaly (1906 - 1985) očekává v prostorách Prachatického muzea své návštěvníky. Jsou mezi nimi díla Prachatická madona, Svatý Florián, Krucifix, Vodní, či Solná stezka a řada dalších.

   "Je to příležitost seznámit se s dílem neškoleného tvůrce, pohybujícího se způsobem života, myšlením a konec konců i svými výtvory na okraji společnosti. Ve svém okolí totiž nebyl Josef Chwala doceněn lidsky ani umělecky, nezřídka byl považování za podivína až blázna. Snad jen lidé s určitým kulturním podvědomím a se vztahem k lidové tvorbě dokázali v jeho řezbách i přes formální nedostatky objevit a ocenit nekonvenčnost, křehkost, lyričnost, jedinečnost a geniální kouzlo Chwalových prací," uvedla autorka výstavy Zdeňka Oberfalcerová. A dodala: "Přijďte se podívat a možná zjistíte, že vás jeho práce chytne za srdce."

   Výstavu v Prachatickém muzeu otevřel sběratel umění Pavel Konečný z Olomouce, člen Evropské asociace outsider art a o.s. ABCD.

   Výstavu kovových předmětů nalezených na Prachaticku označil její autor, archeolog Prachatického muzea Marek Parkman, za rozsahem malou, ale významem velkou. "Nabízí návštěvníkům předměty ze dvou období - doby bronzové a železné, kterých se nám sešlo nejvíc. Pocházejí jak z ojedinělých nálezů, tak také ze tří depotů, neboli míst hromadných nálezů, jinak také pokladů. Tři takové depoty jsme získali darem nebo zápůjčkou," uvedl archeolog Marek Parkman.

   Mezi vystavenými předměty najdeme šperky, zbraně, řemeslné nástroje - v provedení z bronzu nebo železa. Své zájemce si jistě najdou i ukázky měděných žeber ze starší doby bronzové. Právě v podobě těchto ingotů se měď přepravovala i obchodovala prostřednictvím karavan po celé Evropě.

   Skutečnost je taková, že vystavené předměty nepocházejí z náhodných nálezů ani organizovaných vykopávek, ale našli a přinesli je tzv. hledači pokladů. "Tento koníček hraničící s vášní doznává v posledních dvaceti či pětadvaceti letech obrovského rozmachu. Za nešvar považujeme, když si hledači nalezené předměty nechají doma, zatím jen málo z nich je přinese k odborníkům k posouzení. A přitom je to tak důležité! My tyto nálezy zhodnotíme, zařadíme do historie, vystavíme pro veřejnost," říká Marek Parkman.

   Za možná ještě důležitější než nález samotný, považuje archeolog zdokumentování okolností nálezu. Bez této dokumentace může předmět dostat podle Marka Parkmana nanejvýš cenovku někde na burze, ale k obohacení historie nepřispěje. Doporučený postup by tedy měl být takový, že nálezce postupuje opatrně při odkrývání nálezu, netahá ho hned ze země, myslí na dokumentaci, zaměří místo GPS, fotografuje, třeba i mobilem, pokud možno i zavolá archeologa. Ten může následně zajistit i revizní výzkum...

      Sezona 2016, k jejíž první polovině vydalo Prachatické muzeum klasický leták, bude samozřejmě ještě bohatší. Na návštěvníky čekají čtyři odborné přednášky, muzejní noc s otevřením velké letní výstavy i několik dalších akcí. A k tomu pět stálých, celoročních expozic. Samostatnou kapitolou budou podle slov zástupce ředitele Prachatického muzea Františka Kubů přednášky inspirované 700. výročím narození českého krále a císaře římského Karla IV. Ke všemu přineseme ještě podrobnější informace.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist