Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Řeka Otava vypráví v Muzeu středního Pootaví, voda i zazpívá

 STRAKONICE - 31. března 2016 - 14:37Muzeum středního Pootaví zahájí v pátek 1. dubna turistickou sezónu. Začátek to bude velkolepý, neboť právě v aprílový den se otevře monumentální výstava s názvem Řeka Otava vypráví. Během slavnostní vernisáže, která začne v 17:00 hodin, zazní nejen řada slov o zlatonosné řece, ale promluví k nám řeka samotná v podání hudebního dua Flaškinet - voda bude zpívat prostřednictvím lahví.

 Z redakční pošty: Martin Slavík, manažer marketingu a programu, Muzeum středního Pootaví, Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Výstava inspirovaná středním Pootavím představí návštěvníkovi na jednotlivých panelech tok řeky Otavy, její využití a bohatství, která v minulosti ukrývala a dnes nám ho tají. Kurátorka výstavy Blanka Madová doplňuje: „Část výstavy pochází z Prácheňského muzea v Písku. Zde byla zaměřena na celý tok řeky. Námi nově vytvořené panely se zaměřují na příběh řeky v okolí Strakonic. Bohatý obrazový materiál vypráví o mostech, mlýnech, regulaci i povodních ve Strakonicích.“

    Návštěvník muzea se pak seznámí s kouzelnými strakonickými zákoutími, která Otava vytvářela a vytváří a často o nich ani nevíme. Chybět nebudou ani trojrozměrné exponáty k tématům jako jsou rýžování zlata (model rýžování zlata), perlorodky (kleště na perlorodky, perly z perlorodek ze samotných Strakonic), rybaření, vorařství, mlynářství a průmyslové využití vody. Vztah k řece z pohledu nedávné minulosti a současnosti nám přiblíží fotografie a krátká videa spojená s historií a činností rybářského svazu a vodáckých oddílů.

   Výstavu mohou zájemci shlédnout do 29. května v otevírací době muzea od úterý do neděle v čase 9 – 16 hodin. V rámci výstavy je připraven i bohatý doprovodný program: přednáška Ing. Radky Velkové na téma vorařství (13. 4.), promítání filmových záznamů k řece Otavě v podání Jaroslava Landsingra (27. 4.). Řece Otavě bude věnován i doprovodný program v rámci Dne otevřených dveří muzea (18. 5.).

   „Řeka Otava lidem dávala obživu, pomáhala v běžném životě i krutě brala v případě povodní. Je to nejvydatnější přítok národní řeky Vltavy. O jejích splavech psali básníci, její oblé tvary inspirovaly malíře. Je to prostě naše Otava,“ poeticky popisuje řeku Otavu kurátorka výstavy B. Madová a dodává: „Na výstavě si každý najde to své. Přijďte všichni!“

   Exponáty na výstavu zapůjčila mnohá okolní muzea a místní organizace mající vztah k řece Otavě – například Prácheňské muzeum v Písku, Městské muzeum Horažďovice, Muzeum Šumavy Sušice, Muzeum Kašperské Hory, Státní oblastní archiv v Třeboni, Muzeum řeky Otavy a voroplavby Střelské Hoštice, Římskokatolická farnost Strakonice, Český rybářský svaz, místní organizace Strakonice, člen rybářského svazu Petr Feismantl, turisticko-vodácké oddíly v Strakonicích – Podskaláček, Bušmeni a Mokrá stopa, bývalí Vodáci Fezko Strakonice a další.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist