Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Strakonická muzejní noc připomene 600 let mistra Jana Husa

 STRAKONICE - 19. května 2015 - 23:55 - Letošní rok patří Janu Husovi. V sobotu 6. června uplyne již 600 let od jeho upálení. A proto byl rok 2015 vyhlášen Rokem mistra Jana Husa. Národ si připomíná tohoto kněze a reformátora. K oslavám se připojilo i Muzeum středního Pootaví Strakonice, které k výročí přichystalo několik akcí. Jednak tematické přednášky, menší výstavy a hlavně Husitskou muzejní noc. Ta se uskuteční v areálu strakonického hradu v sobotu 23. května od 14:00 do 23:00 hodin.

 Z redakční pošty: Lucie Kupcová, programový a marketingový pracovník, Muzeum středního Pootaví, Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Naše muzeum si pro vás připravilo zajímavý program, jehož součástí budou i dvě bitvy o strakonický hrad. Útočící husité se pokusí dobýt hrad a získat velký majetek maltézských rytířů ve 14:00 a v 16:00 hodin. Obě bitvy doplní komentář aktuálního dění na bojišti.

   V mezičase můžete navštívit husitské ležení na III. hradním nádvoří, kde vám bojovníci představí husitské zbraně a taktiku boje, ukáží dobové oblečení a seznámí vás s běžným životem. Dozvíte se například i co lidé v té době jedli a jak se stravovali. Pro ty odvážnější bude připravena střelnice z praku.

   Strakonické muzeum bude otevřeno od 15:00 a nabídne volný vstup a prohlídku veškerých expozic a aktuálních výstav. Můžete vystoupat na vyhlídkovou věž Rumpál, která bude přístupná i ve večerních hodinách a umožní tak netradiční pohled na osvětlené Strakonice. V expozicích vás nečekají jen sbírkové předměty, ale i muzejníci s doprovodným programem. Děti například zabaví tvořivé dílničky. Slečny si vystřihnou a ozdobí královskou korunku a malí bojovníci si vyrobí helmu. Středověký písař jim na přání vyplní pamětní list a také se budou moci převléci za maltézského rytíře.

   Pro starší je připraveno slavnostní otevření výstavy Artwallu Žár pravdy nezhasí, která formou komiksu představuje život mistra Jana Husa. Od 19:00 hodin bude připraven koncert historické skupiny Holba v krásných dobových prostorách kapitulní síně.



Konkrétní program:

• 14:00 Bitva o hrad (hradní příkop)
• od 15:00 Dílničky pro děti, středověké odívání, písař, výstup na hradní věž Rumpál (muzejní expozice)
• od 15:00 Husitské ležení, taktika boje, střelnice – (III. nádvoří - mimo bitvu)
• 16:00 Bitva o hrad (hradní příkop)
• 18:00 Vernisáž výstavy Žár pravdy nezhasí (Artwall)
• 19:00 Koncert historické skupiny Holba (kapitulní síň)
• 23:00 Uzavření hradních expozic
(vstupné dobrovolné)

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist