Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Gotické zdi Helfenburku posílí ministerská finanční dotace

 BAVOROV - 18. března 2015 - 10:46Ministerstvo kultury ČR slíbilo vynaložit na záchranu gotické zříceniny původně rožmberského hradu Helfenburku v majetku města Bavorova během příštích deseti let třináct milionů korun. Na letošní rok připadá šest set tisíc korun. Ministerský příslib už existuje i na papíře.

 Text a ilustrační foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Pod větou "Ministerstvo vzalo v úvahu technický stav a míru naléhavosti záchrany objektu a sděluje, že na uvedený účel byl schválen ve státním rozpočtu na rok na 2015 příspěvek v maximální výši šest set tisíc korun," je podepsaná vedoucí oddělení regenerace kulturních památek a památkově chráněných území Ministerstva kultury České republiky Hana Šnajdrová.

   Finanční prostředky jsou určené na záchranu hradu podle schváleného projektu. "V praxi půjde o takovou konzervaci hradu. To představuje zajištění zdí takovým způsobem, aby z nich nevypadávaly kameny. Dále budou zajištěny klenby, okna a dveře. Všechno s cílem, aby byl hrad pro návštěvníky bezpečný," řekl novinářům správce hradu Helfenburku Jaroslav Pížl.

   Podle jeho slov skutečně počítá ministerstvo v rámci Programu záchrany architektonického dědictví v příštích deseti letech s celkovou investicí do oprav Helfenburku ve výši přibližně třinácti milionů korun. To už je dobrý důvod k těšení pro všechny početné příznivce hradu, kteří se sem několikrát do roka, takříkajíc v zimě - v létě, sjíždějí na oblíbené akce na této největší zřícenině v Čechách.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist