Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Představenstvo pivovaru odvolalo ředitele Jaroslava Tůmu

 STRAKONICE - 25. února 2015 - 12:27 - Nové představenstvo DUDÁK - Měšťanského pivovaru ve Strakonicích odvolalo v pondělí 23. února z postu ředitele pivovaru Jaroslava Tůmu. Jako důvod uvedlo vedení města jeho manažerské selhání.

 Text: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Za touto formulací se skrývá zejména lednovou inventurou vyčíslené manko v obalovém materiálu převyšující tři miliony korun, které šetří policie. Na nového ředitele bude vypsáno výběrové řízení.

   Městská rada jmenovala před Vánocemi nové představenstvo pivovaru. "Dostali jsme za úkol zjistit stav věcí a pokračovat v hospodářské činnosti pivovaru, jehož je naše město stoprocentním vlastníkem," řekl novinářům místopředseda nového představenstva Rudolf Oberfalcer.

   Podle jeho slov si představenstvo zvolilo model, při němž zůstali vedoucí pracovníci pivovaru na svých postech. "Chtěli jsme, aby se ukázalo, zda jsou lidmi na svém místě. První do čeho jsme museli proniknout, byly finanční toky v pivovaru. Také proto jsme omezili pravomoci dosavadního ředitele Jaroslava Tůmy," vysvětlil Rudolf Oberfalcer. Odvolání ředitele nebylo podle jeho slov na programu dne. To však už neplatí. 

   Po dvou měsících působení předstoupilo nové představenstvo pivovaru před novináře s dosud zjištěnými výsledky. Dlužno poznamenat, že vesměs nebyly podloženy žádnými hloubkovými rozbory a prověrkami. Jako nejzávažnější se ukázalo manko v obalovém materiálu zjištěné při inventuře majetku pivovaru letos v lednu ve výši -3,3 milionu korun. Přeloženo do hovorové češtiny - tato částka představuje 390 000 lahví a 20 000 přepravek, což by naplnilo devět nákladních aut. Představenstvo podalo kvůli tomuto manku trestní oznámení.

   Příčinu manka, které je svou výší docela mimo běžnou představu, neumí nikdo řádně vysvětlit. Zatímco představenstvo nevylučovalo krádež, dosavadní ředitel Jaroslav Tůma věřil spíše na účetní chybu. Tím spíš, že v roce 2011 byly vyměněny všechny lahve, a také podle minulé roční inventury byly obaly v pořádku. Nejasností je kolem této věci hodně. Například v jaké časovém období mohlo k údajné ztrátě obalů dojít.

   "Proti krádežím je v pivovaru nainstalován kamerový systém. V návaznosti na některé případy v minulosti bylo oplocení pivovaru opatřeno ostnatým drátem. Část skladů pro obalový materiál je uzavíratelná pojezdovými dveřmi. Při výjezdu z pivovaru je prováděna dvojí kontrola vyváženého zboží a materiálu. Obdobně je tato záležitost řešena při příjezdu do pivovaru. Zjišťujeme i ve spolupráci s dodavatelem lahví, čím by toto hrozivé číslo mohlo být," řekl nám před svým odvoláním ředitel pivovaru Jaroslav Tůma.

   Na post ředitele pivovaru má být v průběhu několika následujících týdnů vypsáno výběrové řízení.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist