Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Správa tělovýchovných a rekreačních zařízení STARZ nezahálí

 STRAKONICE - 17. února 2015 - 12:18Strakonický STARZ, správa tělovýchovných a rekreačních zařízení města, se stará o tři haly a tělocvičnu, tři atletické či in-line dráhy, stejný počet fotbalových hřišť, ale asi nejčastěji se ve většině strakonických rodin probírá plavecký a zimní stadion. Obě zařízení jsou v havarijním stavu. Dát je spolu se sportovní halou a dalšími opravami do pořádku by stálo nějakých 170 milionů korun. Je to dnes vůbec reálné?

 Text: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Není - shodují se místostarosta Strakonic Milan Jungvirt a nový ředitel STARZu Pavel Mareš, který vloni v únoru vyhrál radnicí vypsané výběrové řízení na tento post. Podle původních plánů je na opravy plaveckého bazénu třeba 25 milionů korun, zimní stadion se chystá spotřebovat čtyři a půl milionu a sportovní hala by klidně spolkla 27 milionů korun.

   "Z finančních důvodů bude možné provést opravy jen v redukovaném rozsahu. Jednáme v tom smyslu také s projektanty oprav jednotlivých zařízení," uvedl místostarosta Milan Jungvirt.

   V loňském roce se ledy začaly přesto hýbat. "Po nástupu jsem určil, aby plavečák, kde je původní technologie od roku 1972, byl prioritou číslo jedna. Začít v první etapě rekonstrukcí šaten a při ní se pustit nejdříve do výměny pískových filtrů pro venkovní bazén, které jsou v havarijním stavu. Prioritu však dostal zimní stadion, kde se jako nutná ukázala zejména rekonstrukce vzduchotechniky a elektrotechniky - silnoproud a slaboproud," říká ředitel STARZu Pavel Mareš.

   Není bez zajímavosti, že do rekonstrukce zimáku se pracovníci STARZu vloni pustili svépomocí. Odvedli při ní práce odhadem za více než půl milionu korun. Firma, která zakázku vysoutěžila a měla rekonstrukci dělat, však nepodepsala smlouvu, a tak se bude letos opakovat výběrové řízení na nového dodavatele. Z finančního hlediska se pro radnici zdá být reálným zaplatit polovinu prací letos a druhou polovinu v příštím roce.

   "V tomto roce budou pokračovat další práce za celkem 4,5 milionu korun na zimním stadionu, svépomocí a za provozu. Ve spolupráci se strakonickými hasiči jsme si stanovili parametry, které musíme splnit. Prioritu, tentokrát číslo jedna, dostane plavecký stadion a rekonstrukce šaten za 25 milionů. Šatny by po rekonstrukci měly vypadat jako v moderních bazénech. Dostanou i turnikety pro počítání návštěvníků a přístupy pro zdravotně postižené. Letos nás současně čeká rekonstrukce sportovní haly za 17,5 milionu korun," vypočítal ředitel Pavel Mareš. 

   Alespoň v kostce se také musíme zastavit u financování činnosti STARZU. Investice financuje Město Strakonice. Na provoz zařízení dostává STARZ příspěvek od radnice. Pokud pracovníci správy provedou nějaké práce sami, radnice jim je refunduje, a tak vlastně navyšuje příspěvek na provoz. Další potřebné prostředky se radnice snaží získávat z různých dotačních titulů.

   Samozřejmě, že do vlastních příjmů STARZu patří i vstupné od návštěvníků některých zařízení. Ale o tom zase někdy jindy...

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist