Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: ArtWall hostí barevné linoryty Komando v komendě

 STRAKONICE - 9. února 2015 - 11:17Skupina dětí od devíti do dvanácti let, které studují výtvarný obor Základní umělecké školy ve Strakonicích, pravidelně navštěvovala na podzim loňského roku johanitskou komendu. S laskavým svolením Muzea středního Pootaví děti v tomto unikátním architektonickém celku na strakonickém hradě pilně kreslily a skicovaly. Část svých prací nyní vystavují v galerii ArtWall - na zdi v Želivského ulici. A chystají ještě další, větší výstavu.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl  

www.dre-kon.cz   

   Pokud jste se ještě se strakonickou komendou nesetkali, pak se na Zdi můžete dozvědět řadu podrobností. Například že tento komplex architektury, který je nejstarší zachovanou částí strakonického hradu, se začal budovat ve 13. století. Patří do něho kostel sv. Prokopa, kapitulní síň a křížová chodba s rajskou zahradou. 

   "Hodně se o komendě v současné době mluví - v souvislosti s případnou změnou vlastnictví, současným (ne úplně nejšťastnějším) využitím, a bohužel, hlavně v souvislosti s neutěšeným stavem cenného souboru fresek ze 14. století a nutností rekonstrukce a restaurátorských prací. To proto, aby se vzácná komenda zachovala i pro další staletí taková, jakou ji můžeme vídat my. Protože to zdaleka není samozřejmé," píše se na Zdi.

   Skupina mladých výtvarníků ZUŠ si říká komando a tvoří také svého druhu unikátní celek. V komendě pořídili doslova hromadu kreseb, ze kterých se jim do galerie ArtWall vešla jen malá část. Vystavený soubor tvoří především vícebarevné linoryty, které vznikly později ze skic a fotografií původně pořízených v komendě. Jak se dětem povedly, můžete posoudit sami.

   A tuto výstavu také můžete brát jako dobrý výtvarný předkrm. Proč? Nu protože letos v květnu nabídne další kresby komanda v komendě tradiční  výstava celého výtvarného oboru strakonické Základní umělecké školy.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist