Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Seškrtáním strakonického rozpočtu zeleň utrpěla, prozatím

 STRAKONICE - 5. února 2015 - 11:09 - Když dostalo nové vedení strakonické radnice na stůl první čísla návrhu rozpočtu na rok 2015, rozdíl mezi potřebou financí a jejich zdroji činil mínus 30 milionů. Bylo tedy třeba začít "škrtat" v nárocích. Tím byly citelně postiženy plánované prostředky zejména na městskou zeleň, která dostala o miliony korun méně. Ale možná  bude líp. Naznačil to alespoň místostarosta Strakonic Milan Jungvirt.  

 Text a ilustrační foto: Zdeněk Přibyl  

www.dre-kon.cz   

   Škrty v prostředcích na pověstnou a v dobrém slova smyslu vyhlášenou strakonickou zeleň vypadaly bez nadsázky hrozivě. Z devíti milionů korun, za které zeleň udržovaly městské technické služby, zbylo 7,6 milionu korun. Na nákup sazenic, hnojiv nebo odbornou péči o stromy zůstalo z předchozích 4 300 000 korun půl milionu.

   Pokud vás napadá, na co by v novém roce při plném uplatnění tzv. krizové varinty tedy nebylo, tak můžeme uvést příklad, že město by přišlo z větší části o svou květinovou výzdobu. V centru Strakonic by vydržely pouze macešky, po jejich odkvětu by zůstal chemickými přípravky proti plevelům udržovaný černý úhor. Přidělené finanční prostředky by byly využity především na základní péči o zeleň, jako je sečení trávy, prořezávání keřů,  úklid spadaného listí atd.   

   "Ve snaze zajistit rozpočet s vyrovnanými příjmy i výdaji se neškrtalo jen u škol, městské policie a knihovny. U zeleně se v té době krátilo hodně, šlo však o takříkajíc krizovou variantu sestavování rozpočtu," souhlasil místostarosta Milan Jungvirt. Připustil rovněž, že škrty provázelo hlasitější vyříkání si názorů mezi ním a vedoucím odboru životního prostředí radnice Jaroslavem Brůžkem. Každý prý zastával názory ze své pozice.

   Jedním ze závěrů tohoto jednání byl i příslib místostarosty, že pokud se městu podaří získat další peníze, třeba z přerozdělení daní, příspěvek na zeleň se zvýší. A právě to je stále zdrojem naděje pro strakonickou zeleň v letošním roce. K uvedení konkrétních částek, o které by si mohl přilepšit rozpočet Strakonic přerozdělením daní od státu, prý ještě není pravá chvíle. Nezbývá tedy, než si počkat.    

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist