Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Křižovatka Ellerovy a Na Ohradě si na rekonstrukci počká 

 STRAKONICE - 22. ledna 2015 - 12:57 - Sedm let je ve Strakonicích projektově připravena rekonstrukce nebezpečné křižovatky ulic Ellerova a Na Ohradě u zimního stadionu na Homolce. Začít se s ní však nemá ani letos.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Původní projekt tu uvažoval s kruhovou křižovatkou s jezírkem a vodotryskem uprostřed a čtyřmi výjezdy. Rekonstrukce by nyní stála 25 milionů korun a radnice by ze svého platila jen dva miliony. Tedy pokud by letos získala na akci dotaci. Žádala o ni neúspěšně už loni, letos by byla další šance.

   Zastupitelé se však rozhodli akci odložit a o dotaci vůbec nežádat. Důvodem je nedostatek finančních prostředků na předfinancování stavby. Možná dotace totiž doputuje na město až po dokončení akce a jejím zaplacení.

   "Kruhovou křižovatku jsme odmítli postavit v té formě, ve které ji žádala opozice. Víme, že by se nám z 25 milionů díky dotaci 23 milionů vrátilo. Ale my těch 25 milionů nemáme," řekl novinářům starosta Strakonic Břetislav Hrdlička.

   Podle jeho slov uvažuje nové vedení strakonické radnice o jiném řešení nepřehledné křižovatky u zimního stadionu Na Homolce. Tím by mohlo být vybudování levnějšího kruhového objezdu, maximálně za milion korun. Podrobnosti k tomuto záměru však zatím nejsou k dispozici.

   Skutečností je, že zastupitelé schválili na prosincovém jednání finanční zajištění některých dalších akcí pro letošní rok, podaří-li se na ně získat dotaci. Žádat o ni budou například na čtvrtou etapu Regenerace sídliště Stavbařů. Tento projekt počítá s celkovými výdaje mírně převyšujícími čtyři miliony korun, vlastní podíl radnice by představoval jeden a čtvrt milionu korun.

   Další je Rekonstrukce místní komunikace Krále Jiřího z Poděbrad. U ní schválili zastupitelé v případě získání dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad předfinancování z městského rozpočtu ve výši zhruba 27 milionů korun.


Dříve zveřejněné zprávy k tématu:

 

 Strakonice opraví komunikace za peníze na poslední chvíli

 STRAKONICE - 16. dubna 2014 - 00:00 - Mezi lidmi oblíbený způsob nakupování třeba zájezdů zvaný last minute, neboli na poslední chvíli,  může být za jistých okolností výhodný i pro radnici. Využili ho i ve Strakonicích, kde požádali Evropskou unii o finanční prostředky na modernizaci ulice Na Ohradě, rekonstrukci ulice Krále Jiřího z Poděbrad a vybudování kruhové křižovatky Ellerova - Na Ohradě. Milionovými částkami na ně má přispět z prostředků, které zbývají v končícím plánovacím období v Regionálním operačním programu.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

   "Naštěstí má Město Strakonice připravenou zásobu zásadních projektů, dovedených někdy až do úrovně stavebního povolení," uvedl strakonický místostarosta Pavel Pavel. Inu, kdo je připraven, nebude překvapen. A užitek by z toho mělo mít město i jeho občané nebo návštěvníci.

   Tak tomu bude například při modernizaci místní komunikace Na Ohradě. Ta by měla stát 22 360 000 korun, z městského rozpočtu by Strakonice měly doplatit 7,3 milionu korun. Výsledkem proměny této ulice by měla být široká třída, kde bude řešeno mimo jiné i rozšířené parkování. Ulevit by se tu podle slov místostarosty Pavla Pavla mělo jak řidičům, tak chodcům.

   Plánovaná rekonstrukce ulice Krále Jiřího z Poděbrad, populárně zvané Poděbradova, má přijít na 29,3 milionu korun. Podíl města by měl dosáhnout 14,3 milionu korun. "Bude toho tady třeba udělat ještě víc než Na Ohradě," řekl místostarosta. Což je ostatně patrné už z plánovaných částek.

   Před zimním stadionem Na Křemelce by na křižovatce ulic Ellerova a Na Ohradě měla být vybudována nová kruhová křižovatka. O její důležitostí svědčí i celý název akce, v němž se mluví o zvýšení bezpečnosti této křižovatky, myšleno jak pro řidiče, tak pro chodce. Celkové výdaje tohoto projektu představují 21 815 000 korun. V případě schválení dotace z Regionálního operačního programu NUTS II Jihozápad se bude strakonická radnice podílet z rozpočtu města částkou 6 815 000 korun.

   Žádosti o evropské peníze město podalo v termínu do konce letošního března. Jak úspěšné byly, to by mělo být zřejmé v průběhu léta.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist