Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Most Jana Palacha si na kompletní opravu počká další rok 

 STRAKONICE - 21. ledna 2015 - 12:07 - Ani v tomto roce se poškozený most Jana Palacha přes řeky Volyňsku a Otavu potřebné kompletní opravy nedočká. Plyne to z vyjádření představitelů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Důvodem je podle nich skutečnost, že na opravu mostu nebyly pro letošek přiděleny žádné finanční prostředky. Oprava by tedy mohla být zahájena nejdříve v roce 2016.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Nejviditelnějším neduhem bylo shrnování asfaltu při okrajích vozovky až do podoby nepříjemných a možná i nebezpečných asfaltových boulí. Povrch se začal vlnit rok po opravě v roce 2011, jejímž cílem bylo hlavně odvodnění vozovky. Asfaltové vlny se tu objevovaly vždy od začátku léta do podzimu, a to dva roky po sobě. Na podzim roku 2011 po dohodě strakonické radnice s ředitelstvím ŘSD Jihočeského kraje v Českých Budějovicích boule odfrézovali pracovníci strakonického závodu Správy a údržby silnic. Poté obnovili i povrch mostu a vodorovné značení.  

   Potřebu rozsáhlejších oprav povrchu mostu nikdo nezpochybňuje, i když v současné době, v polovině ledna 2015, na něm žádné velké nerovnosti řidiče ani chodce příliš netrápí. Různí se však názory na příčinu závady. Hovořilo se především o nekvalitním asfaltu, který údajně měla použít firma, která prováděla v roce 2011 rekonstrukci. Jiný názor hledal příčinu v nekvalitních podkladových vrstvách a zase jiný upozorňoval, zda škody nemá na svědomí parovod, který pod mostem prochází. Tomu však odborníci z ŘSD příliš věrohodnosti nedávali.       

   Most Jana Palacha je součástí silniční tepny, která protíná Strakonice v blízkosti městského centra ve směru na Katovice a České Budějovice. Na mostě je i semafor před odbočkou k hradu nebo strakonickému letišti. U odbočky auta musí brzdit, a to asfaltu také neprospívá. Zatížení mostu a tím i vozovky na něm je ohromné. Tomu by se měla přizpůsobit jak kvalita použitého asfaltu, tak pečlivé provedení prací.

   Podle informací z ŘSD, most čeká v příštím roce kompletní oprava mostního svršku včetně příslušenství. Kolik to bude stát, prý zatím nelze stanovit. Jasněji by mělo být po ukončení výběrového řízení na dodavatele stavby. Projekt na ni je hotový, stavební povolení se vyřizuje. Při opravě by provoz na mostě Jana Palacha měl být omezen, nikoli zastaven. Opravy by měly probíhat vždy na jedné polovině vozovky.


Dříve zveřejněné zprávy:

  

 STRAKONICE: Na mostě Jana Palacha boule a vlny už nejsou

 STRAKONICE - 7. září 2013 - 12:15 - Shoda strakonické radnice s Ředitelstvím silnic a dálnic Jihočeského kraje v Českých Budějovicích na tom, že nepříjemné asfaltové boule na mostě Jana Palacha je třeba opravit, vyústila v minulých dnech v čin: Asfaltové vlny, které se tu objevovaly po odvodnění povrchu mostu v roce 2011 vždy začátkem léta po dva roky za sebou, z vozovky už zmizely. Postarali se o to pracovníci strakonického závodu Správy a údržby silnic. Po odfrézování boulí následovalo obnovení povrchu mostu i vodorovného značení na něm. Do budoucna však zřejmě čeká most velká oprava i uzavírka kvůli nekvalitním podkladovým vrstvám. Mohlo by na ni dojít příští rok na jaře. (zp)  

 Shrnutý asfalt na mostě Jana Palacha nutně potřebuje opravit

 STRAKONICE - 28. srpna 2013 - 16:36 - Že se začíná takříkajíc sypat vozovka na mostě Jana Palacha, to si všimli nejen motoristé, ale i chodci, kteří společně most využívají. A není to novinka - asfalt se tu začal poprvé výrazně vlnit vloni v červnu. Letos se to opakuje a trpělivost došla i strakonické radnici. "Tlačíme na českobudějovické Ředitelství silnic a dálnic aby dalo silnici do pořádku," potvrdila strakonická místostarostka Ivana Říhová.

 Text: Zdeněk Přibyl

   Nepříjemné a možná i nebezpečné asfaltové vlny na okraji vozovky mostu, které se objevily vloni v lednu, se v listopadu zase ztratily. A s letošním létem se vynořily znovu. Že je třeba vozovku opravit, v tom jsou radnice i ŘSD zajedno. Různí se názory na příčinu závady.

   Hovoří se především o nekvalitním asfaltu, který měla použít firma, co prováděla v roce 2011 rekonstrukci. Jiný názor zvažuje, zda škody nemá na svědomí parovod, který pod mostem prochází. Tomu však odborníci z ŘSD příliš věrohodnosti nedávají.       

   Most Jana Palacha je součástí silniční tepny, která protíná Strakonice v blízkosti městského centra ve směru na Katovice a České Budějovice. Na mostě je i semafor před odbočkou k hradu. U něj auta musí brzdit a to asfaltu také neprospívá. Zatížení mostu a tím i vozovky na něm je ohromné. Tomu by se měla přizpůsobit jak kvalita použitého asfaltu, tak pečlivé provedení prací.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist