Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: Světlo Benátek září ve strakonické Zámecké galerii 

 STRAKONICE - 16. ledna 2015 - 10:09 - Zámecká galerie hostí od pátku 15. ledna první letošní výstavu. Nese název Světlo Benátek a vystavené práce nabízejí hned dva pohledy na jedno z nejkrásnějších měst na světě. Jednak v obrazech malíře Radka Hejtmánka a dále v grafikách starších mistrů z depozitářů strakonického Muzea středního Pootaví. Výstavu mohou zájemci navštívit do konce února.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   

   Zahájení výstavy a tím i nové výstavní sezóny se ujala ředitelka Muzea středního Pootaví ve Strakonicích Ivana Říhová. O kulturní doprovod vernisáže se postarala zpívající děvčata ze Základní školy Dukelská. "Když kurátorka výstav našeho muzea Eliška Švecová přemýšlela, čím zahájit sezonu 2015, nemohla vybrat lépe. Vždyť Benátky a umělci jsou dvě stálice, které budou vždy pařit k sobě," uvedla Ivana Říhová. 

   Svými dalšími slovy pak navodila atmosféru nejromantičtějšího města na světě - Benátek, které se rozkládají na 118 ostrovech, jejich úzké a křivolaké uličky spojuje na 400 mostů a můstků, vodními kanály plují romantické gondoly nebo bzučí motory vodních autobusů vaporeto. Města, které je velkou galerií a muzeem pod širým nebem. "Citliví umělci v tomto městě dokáží vidět věci, které většina smrtelníků vnímat neumí. Jednoho z takových tvůrců zde právě představujeme - malíře Radka Hejtmánka," uvedla Ivana Říhová autora vystavených novodobých obrazů.

   Radek Hejtmánek (ročník 1974), strakonický rodák, kreslí od svého útlého věku a stejně tak dlouho sbírá jedno ocenění za druhým. Rodina si sice přála, aby se stal strojařem, ale ani na středoškolských studiích výtvarnou tvorbu nepřerušil. Po maturitě se nějaký čas věnoval hudbě a studiu jazzové kytary, ale přes nesporné úspěchy se znovu vrátil k malování. Od roku 2006 je členem volného sdružení umělců jižních Čech.

   A na co se mohou návštěvníci Zámecké galerie těšit? "Moře, lodě v přístavech, mosty a tajemné uličky - to jsou hlavní náměty obrazů Radka Hejtmánka. Usiluje o ztvárnění svých vnitřních pocitů a nálad. Není však žádná rozervaná duše, z jeho obrazů vyzařuje klid, mír a vyrovnanost člověka. Na výstavě představuje především atmosféru a světelné proměny pohádkových Benátek," řekla Ivana Říhová. 

   Takže máme příležitost projít se na olejomalbách Radka Hejtmánka například křivolakými uličkami města, přejít Canal Grande přes most mostů Ponte di Rialto, kráčet po jediném benátském náměstí sv. Marka a samozřejmě obdivovat úchvatnou krásu Dóžecího paláce...

   S cílem umocnit zážitky z této výstavy přišla její kurátorka s nápadem poskytnout návštěvníkům příležitost prohlédnout si současně i práce starších umělců, jejichž díla má muzeum ve svých depozitářích. A tak zde najdeme také malebné Benátky v pojetí grafiků Karla Stehlíka, Jaromíra Strettiho, Adolfa Alexe a Jana Cyrila Vondrouše. Jejich tvorba, na výstavě zastoupená hlavně lepty, spadá vesměs do první poloviny minulého století. 

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist