Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Kultura  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 STRAKONICE: Starostou města byl zvolen Břetislav Hrdlička  

 STRAKONICE - 6. listopadu 2014 - 20:50 - Předem uzavřenou koaliční dohodu Strakonické veřejnosti, Občanské demokratické strany, hnutí ANO a Volby pro město přesně kopírují výsledky dnešního ustavujícího zasedání strakonického zastupitelstva, které se konalo v Domě kultury. Starostou byl aklamací neboli zvednutím ruky zvolen Břetislav Hrdlička, místostarosty se stali Milan Jungvirt a Helena Brejchová - všichni ze Strakonické veřejnosti.  

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Jednání se těšilo velké pozornosti občanů, kteří zaplnili místa v sále i na galerii. Strakonická televize snímala a přenášela jednání zastupitelstva v přímém přenosu. Občas bylo znát, že procedurální otázky budou pochopitelně muset zejména noví zastupitelé ještě postupně vypilovat.

   Z celkového počtu 21 křesel v zastupitelstvu má nová koalice 12 postů.  Strakonická Veřejnost, která vyhrála volby s 29 procenty hlasů, má většinu i v městské radě. Zde jí patří čtyři ze sedmi křesel. Kromě starosty a obou místostarostů byli za členy rady zvoleni Josef Štrébl (VPM), Josef Moučka (ANO), Radek Chvosta (ODS) a Rudolf Oberfalcer (SV).

   Odstupující starosta Pavel Vondrys, který stál v čele města 16 let a v komunálních volbách kandidoval za Jihočechy 2012, usedl spolu se svými spolupracovníky, dosavadními místostarosty Ivanou Říhovou a Pavlem Pavlem v řadách opozice.

   Ustavující zastupitelstvo Strakonic se po předchozí debatě mezi koaličními a opozičními zastupiteli o povinnosti takového kroku hned na ustavujícím zasedání pokusilo zvolit předsedy a členy finančního výboru a kontrolního výboru. U finančního výboru se záměr nezdařil, protože nebyl navržen žádný kandidát na předsedu.

   Kontrolní výbor byl naproti tomu zvolen, jeho předsedkyni se stala Milada Vlasáková (KSČM). Podařilo se k ní zvolit tři další členy, takže výbor může podle slov tajemníka strakonického městského úřadu Jana Tůmy začít pracovat. Na příští schůzi zastupitelstva bude třeba volbu členů kontrolního výboru dokončit a vrátit se znovu k volbě výboru finančního. 

   Zajímavě se vyvinula volba obřadníků neboli oddávajících. Zastupitelé všemi hlasy - a to se tento večer stalo jen jednou - schválili návrh, aby obřadníky byli úplně všichni zastupitelé. Nově zvolený starosta Bedřich Hrdlička speciálně připomněl přítomným občanům, že se ve věci svatby mohou obracet na kteréhokoliv zastupitele či zastupitelku.

   Zastupitelé rovněž schválili odměny nevoleným členům zastupitelstva, předsedům výborů a komisí. V závěrečné řeči poděkoval nově zvolený starosta Břetislav Hrdlička jmenovitě odstupujícímu vedení radnice. Řekl rovněž, že věří v dobrou spolupráci s úředníky Městského úřadu. "Budu se ze všech sil snažit, abych vám byl dobrým starostou," slíbil Břetislav Hrdlička občanům Strakonic.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...