Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Kultura  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: Knížka Strakonice v proměnách času už je na světě

 STRAKONICE - 6. listopadu 2014 - 9:45 - Rytířský sál strakonického hradu se ve středu 5. listopadu stal místem slavnostní události. Uskutečnil se tu křest dlouho připravované knihy Strakonice v proměnách času aneb Strakonice od sametové revoluce.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Večer, který radnice pojala jako připomenutí 25. výročí sametové revoluce, pokračoval promítáním dobových filmů z historie Strakonic a Pošumaví. Připravila je Strakonická televize se svými spolupracovníky. Závěr patřil autogramiádě autorů, spoluautorů knihy a dalších spolupracovníků.

   My jsme se nejdříve zajeli podívat na doprovodnou výstavu fotografií k nové knize, které je přístupná ve foyer městského Domu kultury do 30. listopadu. Proto jimi také naše fotoreportáž začíná. Večerem v Rytířském sále hradu pak provázela mluvčí strakonické radnice Marie Kotlíková. Přivítala dosavadní vedení radnice, také autora textové části knihy docenta Jiřího Kupku a občany, kteří sál zaplnili.  

   Úřadující starosta Pavel Vondrys připomněl, že před 25 roky byly Strakonice spíše nevzhledným, místy i špinavým městem, poznamenaným výraznými necitlivými stavebními zásahy do jeho tváře z minulých let. "Každý může vidět, co se od sametové revoluce v našem městě změnilo a jsou to jednoznačně změny k lepšímu," uvedl starosta. 

   Novou tvář města, samozřejmě spolu s historickými záběry také na jeho už zmizelé části, dokumentuje i nová kniha, jejíž vydání se připravovalo více než pět let. "Přál bych nové knize, aby za nějaký čas dostala takříkajíc sestřičku, která by zdokumentovala další pozitivní změny v životě Strakonic a jejich obyvatel, řekl Pavel Vondrys a ze srdce poděkoval všem, kteří se na tvorbě knihy podíleli. S jejich dlouhým soupisem pak seznámila přítomné Marie Kotlíková.   

   "Strakonice bohužel nenávratným způsobem poznamenalo bourání a nová výstavba ve středu města, které by se dalo přirovnat ke kobercovému náletu za války. Došlo při tom také k oddělení strakonického hradu od centra novým mostem a zmizela celá řada působivých a historicky cenných městských zákoutí. Proto nejsme Tábor ani Prachatice, kde se podařilo většinu památek zachovat," uvedl autor textů v knize docent Jiří Kupka. Ale vzápětí zdůraznil, že za uplynulých 25 let se ve Strakonicích podařilo velmi mnoho věcí podstatně zlepšit.  

   Následoval křest nové knihy světlým ležákem Otavský zlatý z DUDÁK - Měšťanského pivovaru Strakonice, který jako jeden z mála v republice vlastní město. Svá přání nové knize, která bude mít rovněž anglickou a německou mutaci, vyslovili na její cestu do života a ke čtenářům jak starosta Pavel Vondrys, tak docent Jiří Kupka a místostarostové Ivana Říhová a Pavel Pavel. 

   "Přeji knize, aby nikdy nikde nezůstávala ležet, neusazoval se na ní prach, ale vždy šla z ruky do ruky mezi zaujatými a spokojenými čtenáři," řekla například Ivana Říhová. Při následující autogramiádě si účastníci večera museli vystát nemalou frontu.  Zájem byl skutečně velký.  

  Dodejme ještě, že výroba a vydání knihy vyšly celkem na 500 000 korun, které z naprosté většiny poskytlo Město Strakonice ze svého rozpočtu. Téměř třiceti tisíci korunami se na financování podílel Jihočeský kraj z prostředků Grantového programu Podpora kultury.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...