Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Kultura  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Kompostéry mají od října už své uživatele a budoucí majitele

 STRAKONICE - 14. října 2014 - 11:03 - O prvním říjnovém víkendu se splnil sen těch strakonických občanů, kteří si přáli na svou zahrádku kompostér od radnice. Úspěšně tak vyvrcholila akce zahájená před více než rokem. Stalo se tak v rámci pilotního projektu separace biologicky rozložitelných odpadů ve Strakonicích. Ale vydávání kompostérů zase tak úplně bez starostí nebylo. 

 Text: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Hned první den vydávání našly nové uživatele dvě stovky z více než půl tisícovky objednaných kompostérů. Lidé si pro ně jezdili k zahradnictví u sběrného dvora a využívali k tomu část nově vybudované komunikace do tohoto areálu služeb u Blatenského mostu. Pochvala putovala z nejvyšších míst strakonické radnice organizátorům výdeje z odboru životního prostředí městského úřadu za to, že svůj úkol velmi dobře zvládli.      

   Někteří zájemci o kompostéry si ovšem prožili i nečekané překvapení když zjistili, že zařízení je o dost větší, než si původně představovali. Pokud od svého záměru vlastnit a užívat kompostér odstoupili, a několik takových případů bylo, dostalo se vlastně i na zájemce - náhradníky.

   Další diskutovanou otázku bylo, zda ke kompostéru nechybí nebo chybí mřížka. O té se sice zmiňuje dodávaný návod, ale: "Ke kompostéru je přiložen univerzální návod, ale takzvaná mřížka u tohoto typu kompostéru není součástí dodávky. Majitelé se však obávat nemusejí, kompostér jim bude i tak správně fungovat. Děkujeme za pochopení," zaujala k této věci stanovisko tisková mluvčí strakonické radnice Marie Kotlíková.   

   Kompostéry mají občané zapůjčeny na pět do užívání, pak přejdou do jejich vlastnictví. Radnice s lidmi o tom sepsala dosti podrobnou smlouvu. Vyplývá z ní například, že zájemce musí mít trvalé bydliště na území Strakonic a vlastnit zahrádku. A také to, že zařízení musí výhradně sloužit ke kompostování na území města Strakonic. Počítá se i s kontrolami, v duchu zásady, že kdo platí, ten také kontroluje.

   Kompostéry pro občany strakonická radnice pořídila v rámci projektu Strakonice - pilotní projekt separace biologicky rozložitelných odpadů, z 52. výzvy Operačního programu Životní prostředí.  Celkem 528 kompostérů přišlo na zhruba 1 300 000 korun. Spolufinancování města činí 64 916 korun. O přínosu kompostérů má strakonická radnice jasno - sníží se hlavně odvoz komunálního odpadu do jeho zpracovny ve Vydlabech na Písecku. Tak se současně ušetří silnice i pohonné hmoty a celkově životní prostředí.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...