Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Kultura  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Rekonstrukce železniční stanice Strakonice slavnostně začala

 STRAKONICE - 19. září 2014 - 11:32 - Historická kapitulní síň hradu ve Strakonicích se ve čtvrtek 18. září stala místem slavnostního okamžiku. Oficiálně tu totiž byla poklepem kolejnice zahájena rekonstrukce železniční stanice Strakonice. Stavba, která si vyžádá náklady 456 milionů korun, je po deseti letech příprav už v běhu - odstartovala letos v dubnu a hotová má být v srpnu příštího roku. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl
 

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Železniční stanice Strakonice se podle investora zahájené rekonstrukce, kterým je státní organizace Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), má v rámci tratě České Budějovice - Plzeň mimořádně důležité postavení. Hlavně proto, že do ní ústí regionální tratě z Volar a Březnice. Tomu ovšem už dlouho neodpovídal stav, kdy stanice dosud měla pouze úrovňová nástupiště a přechody, zastaralé zabezpečovací zařízení, nižší než potřebnou propustnost a v neposlední řadě sníženou bezpečnost a omezený komfort cestujících.   

   Zahájená stavba zahrnuje jak rekonstrukci staničních kolejí, výhybek a mostů, tak výstavbu prodlouženého podchodu pod kolejemi. Tím budou cestující také díky dvěma výtahům bezbariérově přicházet ke dvěma zastřešeným ostrovním nástupištím. Díky jedenáctimilionovému příspěvku strakonické radnice však bude podchod prodloužen až ke hřbitovu za nádražím.

   Orientaci cestujících v tomto frekventovaném dopravním uzlu pomůže zlepšit nový informační systém. Jejich bezpečnost zase posílí kamery. Nové uspořádání kolejových rozvětvení umožní současné vjezdy vlaků ze všech směrů - od Plzně, Volar i Březnice. Ve stanici bude instalováno moderní zabezpečovací zařízení a vznikne i nová budova řízení provozu železniční dopravy.   

    Investorem rekonstrukce je SŽDC, zhotovitelem stavby pak z výběrového řízení vzešlá akciová společnost Chládek & Tintěra, generálním projektantem společnost H-PRO. Finanční prostředky poskytl Státní fond dopravní infrastruktury. Na financování se významně podílí Evropská unie v rámci Operačního programu Doprava. Její příspěvek dosáhne až 85 procent ze způsobilých nákladů stavby.   

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...