Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Kultura  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Hloubení hradní studny má přestávku, očekávání stále slibná  

 STRAKONICE - 20. srpna 2014 - 12:46 - Co ukrývá středověká studna, objevená v roce 2006 při posledních pracích na druhém nádvoří strakonického hradu? Odpověď na tuto otázku už několik týdnů hledají pracovníci firmy TVInvest z Vlachova Březí na Prachaticku a samozřejmě archeologové.

 Text a ilustrační foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Ti už zkoumají první nálezy, například keramiky a zvířecích kostí. Stále se však těší na pořádné překvapení. Nyní ovšem mají v práci přestávku. Pochopitelným důvodem je konání Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích, který má samozřejmě jedno ze svých hlavních center na hradě.

   Jak řekla novinářům Markéta Janáková, archeoložka Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek, který má průzkum studny na starosti, práce postoupily zatím do hloubky zhruba tří metrů pod povrchem. Záměrem je dostat se do dvanácti metrů, tedy na dno studny. K zajímavějším nálezům podle jejích slov zatím patří úlomky zvířecích kostí, části lebek a zuby zvířat, ale převahu mají nálezy keramických střepů. 

   To vše pochází přibližně ze 13. až 14. století a především dosvědčuje, že strakonický hrad byl v té době živým, obydleným místem. Jak se však ukazuje, další zajímavé nálezy se dají ještě očekávat. Archeologové se například těší na ještě starší keramiku.

   Také vás zajímá, jak to bylo s "objevením" studny na druhém nádvoří strakonického hradu, vyhloubené v rulovém skalním masivu a pocházející přibližně ze 13. století? Studna byla zakrytá pod dlažbou a narazili na ni pracovníci prachatického závodu Strabagu, kteří tu v roce 2006 pracovali v rámci první etapy revitalizace hradu. "Vybrali jsme ji spolu s archeology do hloubky tak okolo dvou metrů a nechali ji k podrobnému prostudování zase někomu dalšímu," uvedl pro STRAKONICKOnews.cz tehdejší ředitel prachatického Strabagu Ivan Štětina. Kamenné roubení studny bylo upraveno o rok později, v roce 2007.

   Připomeňme si, že vybrání zasypané hradní studny je součástí takzvané druhé etapy revitalizace strakonického hradu, která začala s letošními prázdninami. Vyžádá si celkové náklady 7 281 500 korun včetně daně. Městu se na ni podařilo získat dotaci z evropských fondů určených na revitalizaci památek a využití kulturního dědictví v cestovním ruchu. Dotace pokrývá 85 procent nákladů, zbytek jde z městského rozpočtu.

    Všechny práce, ke kterým zejména patří rekonstrukce dětského oddělení Šmidingerovy knihovny na třetím nádvoří včetně jejího vybavení nábytkem a oprava střechy purkrabství, mají být hotové do 10. prosince. Bez zajímavosti není ani to, že drobné mince, které návštěvníci hradu do studny naházeli pro štěstí nebo aby se sem mohli zase vrátit, se po skončení akce do studny vrátí. Potvrdila nám to strakonická místostarostka Ivana Říhová.   

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...