Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Kultura  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Část areálu strakonického hřbitova čeká letos rekonstrukce  

 STRAKONICE - 19. srpna 2014 - 12:15 - Často i rozsáhlé stavební úpravy, které jsou charakteristické pro letošní v nejlepším slova smyslu budovatelský rok ve Strakonicích, se nevyhnou dokonce ani městskému hřbitovu u kostela sv. Václava. Jeho částečná revitalizace si vyžádá náklady 6 583 000 korun.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Dotace z evropských fondů, kterou se podařilo získat, představuje 85 procent z této částky, co je necelých šest milionů korun. Práce, o které se postará vítěz výběrového řízení, všestranná a také v rekonstrukcích zkušená prachatická firma Sabbia, mají být hotové letos na podzim. Jak informovala strakonická místostarostka Ivana Říhová, firma si už začátkem léta převzala staveniště. Do přípravných prací spočívajících zejména ve fotodokumentaci se pustili také restaurátoři nástěnných maleb a fresek.

   Právě získání evropské finanční dotace bylo pro rekonstrukci hřbitova základní. Původně totiž podle slov místostarosty Strakonic Pavla Pavla strakonický projekt na opravu chátrajících objektů na městském hřbitově zůstal takříkajíc pod čarou. Uběhl nějaký čas a došlo i v této věci ke změně. "V dotačním titulu Regionálního operačního programu totiž zbyl dostatek prostředků k tomu, aby mohl být náš původně náhradní projekt také podpořen," uvedla Jitka Pelešková z odboru rozvoje Městského úřadu Strakonice. 

   Připomeňme si, že v areálu strakonického hřbitova byla už v roce 2012 důkladně zrekonstruována kaple sv. Vojtěcha. Dostala novou střechu, vnitřní i vnější omítky, okna, vstupní mříže a řemeslní se také věnovali odvedení vlhkosti z objektu. "Kaple byla postavena v 18. století. V kryptě pod kaplí jsou pochováni členové a rytíři řádu, kteří působili na farách ve Strakonicích a okolí," informovala tehdy novináře mluvčí radnice Irena Malotová v našem internetovém deníku STRAKONICKOnews.cz.

   Letos se tedy v rámci pokračování prací dočkají revitalizace také chátrající objekty Kaple Nejsvětější Trojice, márnice a hřbitovní zdi. Část hřbitovní zdi opraví město na své náklady. Je příznačné, že počátkem prázdnin vypadla ze zdi další část omítky a zdiva. Není tedy pochyb, že je nejvyšší čas pustit se do práce. Historické objekty na hřbitově si to určitě zaslouží a radnice to ví.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...