Zprávy   Kriminalita   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   FACEBOOK   Redakce   Reklama   Odkazy
  

 

 

 Strakonická nemocniční lékárna pomůže v prevenci rakoviny

 STRAKONICE - 12. června 2014 - 14:29 - Lékárna strakonické nemocnice se přihlásila k letošnímu Dni lékáren (19. června), tentokrát zaměřenému na prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku. Lidé v ní získají potřebné informace o tomto onemocnění.

 Z redakční pošty: Ivana Kerlesová, mluvčí Nemocnice Strakonice

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

Včasný záchyt této velmi závažné choroby (odborně kolorektálního karcinomu) zvyšuje šanci na její úspěšné vyléčení. I proto se již tradiční akce Den lékáren tentokrát zaměří na prevenci tohoto onemocnění. „Obdobně jako v předchozích letech máme připraveny tiskové materiály k tématu a navíc také krátký dotazník. Jeho vyplnění pomůže každému zájemci vyhodnotit riziko tohoto onemocnění,“ vysvětluje ředitel Nemocnice Strakonice, a. s., MUDr. Tomáš Fiala. Lékárníci zájemcům také sdělí potřebná preventivní opatření, včetně stravovacích návyků. „Našim klientům poradíme a pomůžeme v řešení jejich potíží, v tomto případě bohužel velmi často zákeřně skrytých. Přiblížíme jim i některá onemocnění, která můžou vzniku tohoto karcinomu předcházet. Pokud to bude na základě výsledku dotazníku potřebné, doporučíme další lékařské vyšetření například u specialistů naší nemocniční gastroenterologie,“ dodává vedoucí lékárnice PharmDr. Ladislava Hoštičková.

Tradiční akce lékárníků Den lékáren letos připadá na čtvrtek 19. června. Zcela netradičně se tentokrát ale uskuteční po celý týden od 16. do 22. června. Tématem je prevence onemocnění rakovinou tlustého střeva a konečníku, při němž lékárnická komora spojila síly s nadací manželů Havlových VIZE 97 a na osvětě v této oblasti se podílejí společně.

Rakovina tlustého střeva a konečníku patří k nejčastěji se vyskytujícím zhoubným nádorům. V evropském i celosvětovém žebříčku Česká republika pravidelně obsazuje přední příčky ve výskytu tohoto onemocnění. Ročně u nás onemocní kolem 8000 lidí a více než polovina z nich této chorobě podlehne. Přitom rakovina tlustého střeva a konečníku patří mezi nádory, které lze prevencí velmi snadno ovlivnit, a pokud se odhalí včas, je i velmi dobře léčitelná.

V Nemocnici Strakonice, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno okolo 14 000 pacientů. Lékaři zde provedou cca. 5 000 operačních zákroků, téměř 130 tisíc ambulantních vyšetření i léčebných zákroků a 7 300 hemodialýz. Loni se zde narodilo 699 dětí. Sanitky strakonické nemocnice ročně převezou okolo 18 500 pacientů, centrální laboratoře provádějí více než jeden milion analýz ročně. Akciová společnost Nemocnice Strakonice je pavilonového typu na téměř 9 ha plochy a má zajímavý dendrologicky ceněný park. Nemocnice je jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů regionu, v zařízení pracuje průměrně 560 zaměstnanců – z toho 100 lékařů, z nich téměř 70 % s nejvyšší kvalifikací. V posledních letech prochází nemocnice za významné podpory Jihočeského kraje rozsáhlou modernizací a obnovou. V letech 2008-2013 nemocnice investovala do svého rozvoje celkem téměř 707 milionů korun.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...