Zprávy   Kriminalita   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   FACEBOOK   Redakce   Reklama   Odkazy
  

 

 

 Ve Strakonicích budou zasedat středoškolští europoslanci 

 STRAKONICE - 18. března 2014 - 13:47 - Druhá polovina tohoto týdne bude ve Strakonicích patřit významné mezinárodní události. Od 20. do 23. března se tu sejde 16. Národní výběrová konference Evropského parlamentu mládeže v České republice. Na 155 středoškolských studentů a studentek ze zemí Evropské unie i dalších států tu bude hledat nová řešení palčivých otázek současnosti.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl  

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Bude mezi nimi i trojice studentů strakonického gymnázia. Pro veřejnost bude nejzajímavější a také volně přístupné Valné zasedání v neděli 23. března od 17:00 ve strakonickém Domě kultury.

   O chystaném mezinárodním zasedání ve městě na soutoku Volyňky a Otavy informovali na tiskové besedě u starosty Strakonic Pavla Vondryse člen předsednictva studentského europarlamentu pověřený informováním  veřejnosti Matěj Kinovič a jedna ze dvou hlavních organizátorek, absolventka Gymnázia ve Strakonicích a dnes studentka Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze Lenka Vysoká. Není bez zajímavosti, že druhou hlavní organizátorkou je studentka maturitního ročníku strakonického gymnázia Kateřina Žejdlová.

   A když už jsme u "domácích" - strakonickými delegáty budou studenti Jan Knížek, Růžena Jirsová a Kateřina Vejvodová. Stejně jako ostatní si museli účast na zasedání studentského europarlamentu, který sdružuje zástupce 41 národních organizací takříkajíc vybojovat, napsat odborně zaměřenou esej a prokázat v několika krocích své předpoklady pro týmovou práci i schopnost vlastního kritického myšlení. 

   Celé jednání bude v angličtině, jeho podstatná část se bude odehrávat v komisích, které zasednou v gymnáziu. Témata byla určena už vloni v prosinci. Patřit mezi ně bude například dodržování lidských práv v různých zemích, aktuální situace a možnosti demokratického rozvoje Ukrajiny v ruském sousedství, problémy utečenců ze Sýrie, kvalita ovzduší v Evropě i zvyšování demokratičnosti v orgánech Evropské unie.

   Nejen prací živ je mladý člověk, a proto jsou v programu jednání studentských europoslanců i oddechově poznávací chvilky. Bude do například kulturní večer v Řepici, která je Vesnicí roku 2012, návštěva České vesnice, která vznikne na strakonickém hradě v sále U Kata, nebo sobotní hra pro účastníky a organizátory Honba za pokladem v uličkách města a na nádvořích hradu.

   Závěry z jednání studentského europarlamentu se posílají předsedovi Evropské komise Jose Manuelovi Barrosovi. Porota jednání vybere nejlepší školní delegace a delegáty pro účast na letošním podzimním zasedání v ukrajinském Kyjevě a na jaře v tureckém Izmiru. 

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...