Zprávy   Kriminalita   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   FACEBOOK   Redakce   Reklama   Odkazy
  

 

 

 Strakonický pivovar uvařil pivo Blateňák a oživil silnou tradici

 STRAKONICE/BLATNÁ - 23. srpna 2013 - 17:07 - První stáčení nového piva Blateňák se uskutečnilo ve strakonickém DUDÁK - Měšťanském pivovaru 15. srpna. U slavnostní chvíle byli starostové měst Strakonice a Blatná - Pavel Vondrys a Bohuslav Navrátil - a rovněž ředitel a předseda představenstva strakonického pivovaru Jaroslav Tůma se sládkovou pivovaru Dagmar Vlkovou. Po pár dnech, v sobotu 17. srpna, se Blateňák dočkal křtu při Blatenské pouti.

 Text: Zdeněk Přibyl, foto DUDÁK - Měšťanský pivovar Strakonice

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Blatná a pivo patřívaly k sobě nerozlučně po dlouhá léta. Blatenský pivovar vyráběl z 80 procent pivo desetistupňové, a to se svojí kvalitou řadilo mezi nejlepší v kraji. Se začleněním pod Jihočeské pivovary s. p. byla v roce 1978 uvařena poslední várka blatenského piva a zdejší pivovar padl takříkajíc za oběť tehdejší okresní centralizaci.

   Do dnešních dnů jste mohli v Blatné dostat nejrůznější druhy piv, ale to pravé "blatenské" zůstává vzpomínkou. Strakonický měšťanský pivovar DUDÁK nyní ve spolupráci s blatenskými příznivci zlatavého moku tuto vzpomínku oživil a uvařil poctivou desítku nesoucí název Blateňák. "Ten svým složením surovin připomene dávno vařené pivo. Světlá výčepní 10% je ze směsi sladů světlých plzeňského typu a žateckých chmelů, ve třech odrůdách. Obsah alkoholu dosahuje 4,2% obj. Konečný charakter vyšší hořkosti pivu dodává chmelový extrakt ze žateckých chmelů. Má velmi silnou plnost a příjemné chmelení," říká sládková strakonického pivovaru Dagmar Vlková.

   Sametovou a hustou pěnu, další z příjemných vlastností Blateňáka, ocení jistě hospodští při šenkování. "Blatenský pivovar z těchto surovin svá piva skutečně vařil, měl dokonce svoje chmelnice. Doufejme, že navážeme na tradici blatenských piv, že společně vytvořené pivo bude patřit mezi ty nejlepší a dočká se přízně blatenských občanů," přeje si ředitel strakonického pivovaru Jaroslav Tůma. Spolu se sládkovou popřáli  novému pivu tradiční Dej bůh štěstí! A ať se společné dílo zdaří.

   Zlatavý mok Blateňák se stáčí do dvaceti, třiceti a padesátilitrových KEG sudů. V půllitrových lahvích se prodává v Blatné od pondělka 19. srpna.

 
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2013, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...