Zprávy   Kriminalita   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   FACEBOOK   Redakce   Reklama   Odkazy
  

 

 

 Dnešní Jedárnu ukáže radnice návštěvníkům Rumpálování

 STRAKONICE - 16. července 2013 - 9:45 - Bývala to černá můra strakonické radnice a častý námět hovoru mezi lidmi: Jedárna, jak si ji lidé pokřtili. Historické sklepní prostory v zahradním domku areálu strakonického hradu se vloni dočkaly vyčištění za necelých 22 miliónů korun s osmdesátipětiprocentním podílem Evropské unie. Při Rumpálování o posledním červencovém víkendu chce radnice ukázat vyčištěnou Jedárnu lidem. Informovala o tom místostarostka Ivana Říhová.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Když vloni v březnu začaly sanační práce ve sklepním prostoru zahradního domku na hradě, pustili se pracovníci sdružení ZNAKON, PURUM a KAPEX – Sanace Strakonického podhradí do práce, která snese snad jen označení rasovina. Sklepy této vpravdě jedové chýše dříve sloužily jako sklad zemědělských chemikálií a z nezajištěných sudů unikaly jedovaté látky. "Nejvíc byly překročeny limity u arzenu, antimonu, rtuti a některých druhů pesticidů," řekl městskému webu k naměřeným hodnotám škodlivin vedoucí odboru životního prostředí radnice Jaroslav Brůžek.

   Zahradní domek už byl v té chvíli opravený a na jeho střeše vznikla květinová skalka. Připomeňme si, co se v jeho sklepech muselo udělat. Prvním krokem byla likvidace divoké skládky, která se tu "ujala" po ukončení činnosti skladu. Pak přišlo to nejdůležitější - odtěžení kontaminované zeminy ze sklepů a tlakové čištění stěn. Zeminy bylo na 200 kubíků a skončila ve speciální spalovně. Nahradil ji čistý, zhutněný materiál. Po celou dobu se kontrolovala klesající "jedovatost" neboli obsah škodlivin  ve výkopu a na jeho stěnách. Celkově byla ekologická zátěž snížena na ploše 283 metrů čtverečních.

   Podzemí bývalé Jedárny, která si možná jednou zaslouží lepší jméno, tvoří tři na sebe navazující klenuté a podlouhlé historické sklepy. Jakého se dočkají využití, o tom jistě ještě bude řeč. Každopádně při Rumpálování v sobotu 27. července s bohatým programem na druhém i třetím nádvoří strakonického hradu dojde i na Jedárnu. "Měla by tu být nějaká jednorázová akce," uvedla místostarostka Ivana Říhová. O co půjde, bylo v tu chvíli ještě tak trochu tajemstvím. A tak si můžeme představit v Jedárně třeba středověkou hospodu nebo mučírnu. Uvidíme.

 
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2013, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...