Zprávy   Kriminalita   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   FACEBOOK   Redakce   Reklama   Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: Podpisowatel mena Jakub Bursa a další mistři zvou  

 VOLYNĚ - 6. května  2013 - 8:38 - Ve volyňském městském muzeu byla v sobotu 4. května slavnostně otevřena výstava nazvaná Podpisowatel mena s podtitulem Jakub Bursa a další zedničtí mistři doby tzv. selského baroka. O čem je, nejlépe vystihují dvě věty z pozvánky: "Jihočeská lidová architektura oněch časů a její tvůrci kolem Volyně a Vlachova Březí, mezi nimiž bude vyzdvižen jubilující Jakub Bursa (1813 - 1884). Stavby, lidé, příběhy." Výstava potrvá do 30. března příštího roku.

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

www.dre-kon.cz   Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Hlavní výstavu Městského muzea ve Volyni pro letošní rok a část příštího zahájil po úvodním vystoupení dudácké kapely ředitel muzea Karel Skalický. Přiblížil návštěvníkům, kterých hojně se dostavilo do druhého patra muzejní tvrze, život, dílo a dobu geniálního pošumavského zedníka Jakuba Bursy a také dalších zednických mistrů a stavitelů z tzv. Bursova okruhu. Podrobil též kritice neověřené údaje a fámy tradované po léta o Jakubovi Bursovi. Podrobně se s nimi mohou seznámit návštěvníci výstavy.

   Co je to sáhovka a jak se s ní měřilo, ukázal návštěvníkům strakonický básník, spisovatel a antikvář Ondřej Fibich. "Na počátku byla žena, totiž fotografka Ivana Řandová, která před časem začala fotografovat stavby lidové architektury, štíty Jakuba Bursy počínaje," dal Ondřej Fibich nahlédnout do zákulisí zájmu svého a své partnerky o Jakuba Bursu a lidovou architekturu. Zároveň předal Ivaně Řandové kytičku jako výraz poděkování. Potvrdil také, že velká publikace věnovaná Jakubovi Bursovi vyjde letos v létě.

   Na výstavě najdou návštěvníci vedle zasvěcených textů Karla Skalického také například mapu s vyznačením míst na části Prachaticka a Strakonicka, kde se nachází lidová architektura. Nechybí ani velké pomalované papírové kostky, ze kterých se dá složit typický zdobený štít venkovského stavení. Při vernisáži byla k mání i brožura Život a dílo mistra zednického Jakuba Bursy. Světlo světa spatřilo také pexeso Štíty zednických mistrů, vydané Městským muzeem ve Volyni, s dvěma desítkami fotografií památek i detailů jejich výzdoby.

   Základem výstavy jsou velkoplošné panely s mnoha fotografiemi, texty a kopiemi původních listin. Srdce pak tvoří z cihel na plocho vytvořená, bursovsky typická voluta s okénkem. Účastníci vernisáže věnovali pozornost i zednickému kolečku s nářadím a také značkám na cihlách. Nechybělo ani stylové občerstvení v podobě chlebů s tvarohem a se škvarky, sypaných "šnydlinkem" z příkopu tvrze, ve které muzeum sídlí. Zapíjely se většinou pivem Královákem uvařeným ve Strakonicích přímo pro Volyni. Všechno tu mělo styl.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2013, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...