Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Předmětem měsíce června je v muzeu Plánkova knihovna

 STRAKONICE - 23. června 2015 - 20:48 - Každý měsíc Muzeum středního Pootaví Strakonice vystavuje ve vstupní hale muzea zajímavý předmět ze svých depozitářů. Návštěvníci tak mají jedinečnou šanci prohlédnout si předměty jinak skryté. A jelikož v tomto roce uplyne 150 let od úmrtí Jan Vlastislava Plánka, milovníka a sběratele českých knih, vystavuje muzeum část tzv. Plánkovy knihovny.

 Z redakční pošty: Lucie Kupcová, MSP Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Počátky strakonického muzea lze datovat do poslední dekády 19. století, kdy se shromažďovaly exponáty pro Národopisnou výstavu českoslovanskou v Praze. Od začátku měla kniha jako historický doklad minulosti velký význam, často se stávala základním sbírkovým předmětem nově vznikajících muzeí.

   V roce 1899 ukončila Musejní společnost ve Strakonicích činnost, ale 320 knih bylo dobře uchováno a tyto knihy pak se pak staly základem knihovny nového muzea, které založil v roce 1923 Jan Dyk.

   Součástí muzejní knihovny je i takzvaná Plánkova knihovna. Jedná se o část knihovny vlastence Jana Vlastislava Plánka, přítele Františka Ladislava Čelakovského. Tyto knihy se podařilo zakoupit Obci strakonické v září roku 1924 od Plánkových dědiců. Další část, především noviny a časopisy, se do muzea dostala darem Plánkova syna Rudolfa.

   Jan Vlastislav Plánek (*1789 Vlachovo Březí - †1865 Strakonice) byl prostý řemeslník, truhlář. Kromě svého řemesla se zajímal o četbu, pokoušel se o psaní básní v češtině, byl zaujatým vlastencem. Když přišel do Strakonic, stal se otcovským přítelem Františka Čelakovského. Na mladého básníka měl významný vliv.

   Přátelství s Františkem Čelakovským bylo plodné pro obě strany. Při společných besedách hovořili mimo jiné o hospodářských, kulturních a politických otázkách. Ve Strakonicích Plánka navštěvovali významní muži české kultury jako Josef Jungmann, Jan Evangelista Purkyně, Jakub Malý, Chmelenský či Kamarýt.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist