Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Zámecká galerie ve Strakonicích přivítá hračky Jiřího Urbánka

 STRAKONICE - 23. června 2015 - 20:08 - V pátek 26. června se bude konat v Zámecké galerii vernisáž výstavy hraček strakonického sběratele Jiřího Urbánka. Výstava přiláká nejen děti, ale i dospělé, kteří si připomenou hračky svého mládí. Vernisáž se uskuteční od 16:00 a výstavu si lze prohlédnout až do 30. srpna.  Kurátory výstavy jsou Václav Zahrádka a Jiří Urbánek.

 Z redakční pošty: Lucie Kupcová, programový a marketingový pracovník, MSP Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Na výstavě uvidí návštěvníci například plastikové modely a stavebnice, které mají na našem území hlubokou tradici. Dále panenky, domečky pro panenky, plyšové hračky a medvídky. Chybět nebudou ani klasické dřevěné hračky, cínoví a plastoví vojáčci. Návštěvníci se dozvědí více i o značkách, výrobcích hraček, jejich dovozcích či zakladatelích slavných firem. Například o Merkuru pana Wichterleho.

   Otevřeno bude následovně - červen: úterý – neděle 13:00 – 16:00 h, červenec - srpen: pondělí – pátek 9:00 - 12:00 a 13:00 - 17:00 h, sobota 9:00 - 12:00 h, neděle a svátky 13:00 - 17:00 h. Vstupné dobrovolné. 



   S hračkami si děti hrají už od pravěku. Při archeologických výzkumech byla na našem území nalezena chrastítka z pálené hlíny z mladší doby kamenné. Z antiky známe egyptské, řecké a římské hračky. Také ve středověku se vyráběly hračky a malí princové, princezny i potomci vysoké šlechty si hráli s miniaturními hrady, výbavou pokojů a skvostně zdobenými figurkami. Chlapci měli k dispozici brnění na míru a k tomu patřičné zbraně.

   V 17. století vznikají první dílny na výrobu hraček. Hračky se začínají vyrábět v malých sériích. K panenkám bylo možné si koupit domečky zařízené přesnými kopiemi nábytku a kuchyňského nádobí.



   Celosvětově proslulé firmy na výrobu hraček začínají vznikat v 19. století v Německu. Tyto hračky se k nám intenzivně dovážely a výrazně ovlivňovaly české výrobce. U nás začaly vznikat první velké továrny na výrobu hraček až na konci 30. let 20. století. K proslulým výrobcům patřily firmy Merkur, Blank, Schowanek a Hamiro. Kromě velkých podniků existovalo kolem stovky menších firem. Za 2. světové války byla výroba hraček utlumována z důvodů nedostatku surovin a kvalifikovaných dělníků, ale nikdy neustala zcela.



   Po roce 1948 nastala velká vlna znárodňování, začalo seskupování podniků a koncentrace výroby, vznikala výrobní družstva. Přibližně od roku 1960 začala v Československu velkovýroba levných hraček, které byly v širokém sortimentu dostupné všem vrstvám obyvatelstva.



   Po roce 1989 nastaly ve výrobě hraček velké změny a mnoho výrobců
z ekonomických důvodů změnilo sortiment anebo dokonce zkrachovalo.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist