Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Tryzna za vakovlka zrodila dvacítku obrazů mrtvých tvorů

 STRAKONICE - 17. června 2015 - 23:38 - Účastníci Tryzny za vyhynulého vakovlka namalovali 23. května na vnější stěny hřbitovní galerie ve Volyni dvacítku zvířat. Téměř všechny je vyhubil člověk. Udělali jsme z planety hřbitov - uvedl organizátor akce Jan Freiberg, kurátor volyňské Galerie Na shledanou.

 Z redakční pošty: Jan Feiberg, kurátor Galerie Na shledanou

www.dre-kon.cz   

   Obrazy na Zemi už neexistujících zvířat budou na zdech galerie minimálně do konce letošního roku. Přestože většina druhů už nikdy neožije, působí na malbách většinou spokojeně, jako by je čekala bezstarostná budoucnost. Jen velryba od Tomáše Hausera se topí v krvi a několik zvířat malíře Josefa Bolfa roní černé slzy.

   Kolektivní malbu doplnila motlitba a přednáška Jiřího Zemánka na téma jak začít s přírodou znovu hovořit, a také hudba Jaroslava Jeronýma Neduhy a Jakuba Frydrýška. Akce měla za cíl vytvořit z galerie dočasný pomník na památku vyhubených zvířat. Kromě amatérských malířů se jí zúčastnili i etablovaní umělci.

   Portréty zástupců vyhubených druhů budou v nejbližší době doplněny příběhy o jejich způsobu života a o jejich zániku, které spolu s fotografickými předlohami přivezli účastníci ceremoniálu.

   Už nikdy oblohu nezastíní prý až miliardové hejno holubů stěhovavých které viděli lidé v Ontariu v roce 1866. Další z vyhubených tvorů, Delfínovec čínský (Baiji), měl neuvěřitelně složitý společenský systém. Každý jedinec se vyznačoval specifickým zvukem, podle kterého byl pro ostatní rozeznatelný jako osobnost. Baiji byl vyhuben po dvaceti miliónech let své existence. Ze Žluté řeky zmizel vinou extrémní říční dopravy a hluku.

   Účastníci Tryzny za vakovlka malovali i velmi ohrožené české druhy. Chocholouš obecný přežívá s obtížemi, v posledních letech si našel útočiště v areálech nákupních center na předměstích. Jedna z mála kolonií štíra kýlnatého v Čechách vzala za své při výstavbě areálu hotelu na Slapech.

   Nejděsivěji působí popisy smrti posledních zástupců ohrožených druhů zvířat. V roce 1896 se kvůli hnízdění slétlo k městu Bowling Green posledních 250 tisíc holubů stěhovavých. Lovci je pozabíjeli a naložili do vlaku. Vlak kvůli přetížení vykolejil a mrtvoly ptáků skončily v rokli u tratě. Zbylých pět tisíc holubů, kteří popravu přežili, se už nedokázalo rozmnožit.

   O vyhubení syrského divokého osla se velkou měrou zasloužili během první světové války britští a turečtí vojáci. Jeho posledního volně žijícího zástupce zabil Alem Gamsem v Jordánsku roku 1927. O rok později umírá v zajetí chovaný syrský divoký osel v Schönbrunnské zoo ve Vídni. Poslední žijící pár alky velké byl zabit 3. července 1844 na ostrůvku Eldey u pobřeží Islandu.

   Udělali jsme z planety hřbitov a teď počítáme nebožtíky. Tryzna za vakovlka chce v prostorách hřbitova upozornit, že bychom si neměli všímat jen mrtvých lidí, ale celých vyhubených druhů, a pozastavit se nad naším vztahem k živému světu a za vyhubené druhy aspoň chvíli truchlit.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist