Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: Žár pravdy nezhasí. Komiks muzea k MJH na Zdi

 STRAKONICE - 9. června 2015 - 23:00 - Až do 26. června mají obyvatelé Strakonic možnost shlédnout zajímavou výstavu umístěnou na ArtWall v Želivského ulici. Zajímavou formu prezentace zde využilo Muzeum středního Pootaví Strakonice, které tu vystavuje poprvé a hned netradičně. Představuje svůj Komiks o životě mistra Jana Husa s názvem Žár pravdy nezhasí.

 Z redakční pošty: Lucie Kupcová, MSP Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Nápad představit se veřejnosti za hranicemi muzejních expozic se objevil v loňském roce. Muzeum se připravovalo na připomínku výročí 600 let od upálení mistra Jana Husa a mezi jinými akcemi napadlo Elišku Švecovou také přestavit Jana Husa formou komiksu a umístit jej právě na ArtWall. U sdružení ArtWall se tento nápad setkal s pozitivním ohlasem. Bez jeho vstřícnosti a spolupráce by tento projekt nemohl být realizován.



   Na komiksu pracovaly dvě autorky z řad zaměstnanců muzea – zmiňovaná Bc. Eliška Švecová a Mgr. Nela Vadlejchová. Společně vytvořily nejen scénář komiksu, ale i kresby. Komiks Žár pravdy nezhasí je kreslený z části ručně (perem a tuší) a z části dotvořený v počítači. Práce trvala asi jeden měsíc.



   Název komiksu je převzat z nápisu na pomníku mistra Jana Husa v Rennerových sadech. Historii pomníku je věnovaný poslední panel komiksu. V rámci vernisáže 23. května byly na chodníku také nakresleny křídou stopy, které ArtWall s pomníkem symbolicky propojovaly.



   V komiksu není důraz kladen ani tolik na životní osudy Jana Husa, jako spíše na mistrův odkaz a symboliku boje za pravdu. "Zároveň jsme také chtěli prezentovat práci muzea mimo naše obvyklé prostory a přiblížit se tak i těm, kteří do muzea obvykle nechodí," uvedla jedna z komiksových autorek Nela Vadlejchová.



   Projekt ArtWall Strakonice – otevřená galerie pod širým nebem si klade za cíl prezentaci umění ve veřejném a otevřeném prostoru, uvádí na svém webu. Mezi hlavní záměry projektu patří upozornit veřejnost na lokální tvorbu, představit ji a skrze ni dát možnost navázat novou spolupráci mezi lidmi, kteří by se za normálních okolností možná v tvorbě vůbec nesetkali. Vzbudit v lidech, kterým není lhostejná úroveň kultury v tomto prostředí, touhu po inovaci a motivaci se na ní podílet.

   Podnětem k vytvoření tohoto projektu byla absence jakéhokoli legálního prostoru k představení existující nebo nově vznikající tvorby ve Strakonicích. Umožnit případným zájemcům se zadarmo prezentovat v galerii pod širým nebem a rozšířit tak svoji tvorbu do povědomí obyvatel města, inspirovat další autory k vlastní tvorbě a případně k uspořádání výstavy v tomto místě.



   Projekt byl odstartován 5. května 2012 vernisáží k výstavě nazvané Můj prostor. Iniciátorem tohoto projektu je neformální skupina Jsme Strakonice. Od 15. září 2012 je oficiálním provozovatelem sdružení SunCab. Více se o družení ArtWall dozvíte zde.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist