Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Tři medailisty má ZUŠ Strakonice z mezinárodni výstavy Lidice

 STRAKONICE - 3. června 2015 -23:40 - Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty. A také všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech. Letošní ročník této výstavy přinesl pěkný úspěch mladým výtvarníkům ze strakonické Základní umělecké školy.

 Z redakční pošty: Text a foto Jaroslava Škrlová

www.dre-kon.cz   

   Původně národní výstava se stala v roce 1973 výstavou mezinárodní a během své historie i dobře známou nejen mezi dětmi a učiteli u nás, ale doslova v celém světě. V posledních letech na ni přichází pravidelně více než 25 000 velice kvalitních výtvarných děl od dětí nejen z České a Slovenské republiky, ale i z dalších 60 až 70 států, včetně tak vzdálených zemí, jako jsou Čína, Japonsko, Filipíny, Indie, Keňa, Malajsie, Srí Lanka nebo Zimbabwe.

   V letošním roce se děti zúčastnily již 43. ročníku této výtvarné výstavy Lidice 2015 s tématem Světlo, do kterého děti ze 71 zemí světa zaslaly 21 380 prací. Děti z České republiky poslaly 5658 prací, z nichž mezinárodní porota ocenila 611 děl a jen 60ti českým dětem udělila individuální medaili Lidická růže.



   Oceněné děti si v sobotu 30. května slavnostně převzaly medaile a svá ocenění v prostorách Lidické galerie. Medaile jim byly předány zástupci ministerstev, která převzala nad soutěží záštitu. Práce oceněných dětí budou vystaveny v Lidické galerii až do konce října letošního roku. 



   Strakonická Základní umělecká škola měla medailisty hned tři, a to je důkazem kvality naší umělecké školy. Je vidět, že děti jsou vedeny vysoce kvalifikovanými a zkušenými pedagogy. Strakoničtí všechny své medaile získali v kategorii - grafika. Byli to Klára Petelová, Lenka Školníková a Michal Vojtík. Děti se zhostily svého úkolu velice dobře, i když letošní téma Světlo bylo ve srovnání s tématy předcházejících let těžké.

   Celý den byl velmi pěkný. Po skončení vernisáže měli všichni možnost navštívit zdarma Muzeum Památníku Lidice, které se nachází nedaleko Lidické galerie.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist