Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: Husitská muzejní noc ve Strakonicích pro tisíce lidí

 STRAKONICE - 27. května 2015 - 14:54 - Husitská muzejní noc, jako součást projektu Husitství a Strakonice, kterým se strakonické Muzeum středního Pootaví připojilo k řadě celokrajských akcí v rámci projektu Jižní Čechy husitské, se v sobotu 23. května těšila velkému zájmu veřejnosti ze Strakonic i širokého okolí.

 Z redakční pošty: Ludmila Koštová, zástupkyně ředitelky MSP

www.dre-kon.cz   

   Zajímavý program, který byl dlouho dopředu pečlivě připravován, byl zahájen bitvou o strakonický hrad mezi johanity a husity, kteří chtěli dobít hrad a získat tak velký majetek maltézských rytířů. Do dění se zapojilo více než 60 účinkujících ze spolku CIVITAS PRAGENSIS a dalších historických skupin.

   Napínavou bitvu sledovaly na ochozu hradního příkopu stovky malých i velkých diváků, které do dění na bojišti uváděl výborný komentář a zážitek ještě umocňovala hudba. Husitské ležení na III. hradním nádvoří bylo po celý den přístupné veřejnosti. Bojovníci zde zájemcům představili husitské zbraně, taktiku boje, střelnici a dobové oblečení z počátku 15. století.

   Také program v muzejních expozicích byl návštěvnicky zajímavý. Celé rodiny se převlékaly do stylizovaných středověkých oděvů a pořizovaly si fotografie. Kdy se stane, aby tatínek byl johanitský rytíř nebo husita a maminka dvorní dáma nebo královský šašek? Hrad byl také plný smíchu krásných malých princezen a rytířů, kterým s výrobou korunek a rytířských helem pomáhaly ve výtvarných dílničkách pracovnice muzea. Zájem byl dlouho do noci i o pamětní list středověkého písaře.

   Příjemný den doplnila podvečerní vernisáž výstavy Artwallu "Žár pravdy nezhasí" věnovaná životu Mistra Jana Husa. Poté následoval večerní koncert plzeňské historické skupiny Holba v jedinečných prostorách kapitulní síně.

   Husitskou muzejní noc, která probíhala od 14:00 do 23:00, navštívilo celkem 2 324 lidí. Ani déšť ve večerních hodinách neodradil zájemce o výstup na hradní věž Rumpál. Mohli si tak dopřát pohled na noční Strakonice a okolí.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist