Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: Pietní akt ve Volenicích k výročí transportu smrti

 VOLENICE - 27. dubna 2015 - 9:53 - Základní škola a Mateřská škola Volenice a zdejší radnice si ve středu 22. dubna připomněly 70. výročí transportu smrti. Pietní akt se ve Volenicích koná každoročně pod názvem Po stopách transportu smrti.

 Z redakční pošty - text: Michaela Nováková, foto: Jan Škrle  

www.dre-kon.cz   

   Tragická událost, která se 20. dubna 1945 stala v nedalekých Katovicích, zasáhla i zdejší obec. Na místním hřbitově byla pohřbena těla vězňů, kteří byli při útěku zastřeleni. Nyní se zde nachází památník, ke kterému v dopoledních hodinách zamířil průvod dětí místní školy, organizátorů, obyvatel Volenic a četných hostů. Položením květin a věnců uctili památku vězňů z transportu smrti i všech obětí druhé světové války.



   Pietní akt zahájil ředitel Luděk Cimrhanzl. Zazněla česká státní hymna v podání dívek z 5. třídy, čestná stráž provedla salvu a poté žáci zarecitovali několik básní. Pietního aktu se zúčastnil podplukovník Podhorský jako zástupce Českého svazu bojovníků za svobodu, místostarostka Strakonic Helena Brejchová, Josef Kalbáč, starosta Volenic Karel Papež, Libuše Řežábková a Miluše Vacková za školský odbor ze Strakonic a Václav Smeták za KSČM ze Strakonic.



   Proslovy zúčastněných se dotkly všech, zvláště dětí. Bylo jim připomenuto, že by si měly vážit doby, ve které žijí, a jejich velkým úkolem je se stát dobrým vlastencem.



   Závěr pietního aktu právem patřil pamětnicím celé události paní Marii Kroupové a paní Mileně Kouřimové, která tehdy jako devítiletá dívka nosila utečencům z transportu do lesa jídlo. Při odchodu z volenického hřbitova stejně staré dívky, jako byla tehdy paní Kouřimová, obdivovaly její odvahu a snahu pomoci. A to by měl být úkol nás všech, aby dnešní děti nezapomněly na nikoho, kdo za naši dnešní svobodu bojoval a nezištně pomáhal ostatním.



   Žáci na závěr položili kytice i u nově zrekonstruovaného válečného hrobu, na který obec získala finanční prostředky v roce 2014 z Jihočeského kraje prostřednictvím Svazku obcí středního Pootaví.



   Po příchodu z volenického hřbitova čekalo na žáky překvapení v podobě besedy se členy skupiny Landfrýd z Plzně, kteří jim ochotně ukázali vojenské historické vozidlo a ostatní vojenské vybavení.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist