Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Na zřícenině hradu Helfenburku zuřila opět bitva v Ardenách

 BAVOROV - 14. prosince 2017 - 15:01 - Již několik let si příznivci historie připomínají na hradě Helfenburku bitvu v Ardenách. I letos se sem v sobotu 9. prosince sjela čtyřicítka členů historických klubů, aby divákům předvedli bojové ukázky.

 Z redakční pošty: Pavel Kluibr, Helfenburk

www.dre-kon.cz   

   V čase jsme se tak přenesli do konce druhé světové války, kdy se Adolf Hitler pokusil ještě jednou zvrátit chod dějin. Z východu postupovala Rudá armáda, ze západu útočili ostatní spojenci. Ti předpokládali kolaps Německa a rychlé vítězství. Hitler přesto nechtěl kapitulovat a připravil poslední útok.

   Akci pojmenoval Wacht am Rhein. Shromáždil armádu, která zaútočila v zalesněné oblasti Arden. V této oblasti byly dislokovány oslabené spojenecké jednotky. Němci si pro svůj plán navíc vybrali období, kdy nepřálo počasí, takže spojenci nemohli využít letecké převahy. Cílem akce bylo vrazit klín mezi armády vedené Montgomerym a Eisenhowerem.

   Útok započal 16. prosince 1944. Spojence útok překvapil a museli zprvu ustupovat. Němci využívali i diverzní jednotky, aby působily zmatky mezi ustupujícími jednotkami spojenců. Jim se však podařilo upevnit na strategickém křížení cest v městečku Bastogne. To se ocitlo v obležení, ale obráncům se podařilo tlaku nepřítele odolat.

   Generál Patton změnil směr pohybu svých jednotek, rychlým přesunem se přemístit k Bastogne, kde se mu podařilo obležení prolomit. Útok Němců se podařilo zastavit a postupně je pak zatlačili zpět. Na obou stranách si bitva vyžádala velké oběti.

   V sobotním programu na Helfenburku byly dvě bojové ukázky. Při té první mezi bránami zaútočili Němci, spojenci se hájili na hlavním nádvoří. Německá jednotka užila dýmovnice ke krytí svého postupu skrz poslední bránu. Američané se začali stahovat nahoru směrem k paláci. Postupně přibývali mrtví a ti poslední se museli nakonec vzdát.

   Při druhé ukázce se role obrátily. Američané zaútočili bránami na hlavní nádvoří. Obránci využívali kdejakého koutu, aby se kryli. Američané však dál pronikali na nádvoří. Dvěma obráncům se podařilo vpadnout spojencům do zad a část z nich zlikvidovat. Početnější jednotka spojenců byla již u paláce, kde zajala zbytek obránců.

   Po ukázkách odpovídali vojáci na dotazy diváků, došlo na skupinové foto a neopomněli ani vystřelit čestnou salvu na počest předchozího správce a kamaráda Luďka Hitnause.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist