Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 STEZKA Stanislava Laciny ke kapli Anděla Strážce nad Volyní

 VOLYNĚ - 11. září 2017 - 16:00 - U příležitosti každoroční pouti ke kapli Anděla Strážce nad Volyní byla v neděli odpoledne 3.9.2017 za účasti starosty Volyně a poslance parlamentu ČR Ing. Václava Valhody a řady dalších zastupitelů pojmenována přístupová stezka po významném volyňském občanovi JUDr. Stanislavovi Lacinovi. Zpevněná výstupní pěšina, která se vine  do kopce tichou přírodou, je pojmenována po člověku, jenž měl Volyni tak rád.

 Z redakční pošty: Martin Matějka – dudák

www.dre-kon.cz   

   JUDr. Stanislav Lacina působil ve Volyni od roku 1908 jako soudce a později jako předseda soudu. Ač rodák kutnohorský (nar. 1878, +1955), přilnul ke svému bezmála celoživotnímu působišti a plně se sžil s klidem tohoto kouta Pošumaví, a také odpočívá na zdejším hřbitově. Byl to člověk všestranných zájmů, veselý, družný, a brzy se stal významnou osobností volyňského veřejného života. Časem se začal zajímat o dudy, opatřil si dokonce několik nástrojů, a také na ně hrál. Jeho „dudomilnost“ se stávala proslulou a lákala do Volyně dudáky z blízkého i vzdálenějšího okolí. Dovedl si poradit, jak se dudy ladí, a vážnému zájemci třeba i své dudy přenechal. Lacina se znal s proslulým propagátorem dud profesorem Dr. Čeňkem Zíbrtem a jeho dudákem učitelem Karlem Míchalíčkem. Tehdy po rozpadu monarchie byl jejich obrodný program Česká Beseda velmi známý a zcestovali s ním celé Čechy a Moravu.   

   Není tedy náhoda, že u příležitosti otevření stezky zahráli Dudáci ze Strakonic. Dokonce Martin Matějka hrál na Míchalíčkovi opravené dudy, které kdysi získali rodiče od Laciny svatebním darem. Škoda jen, že vrtkavé a chladné počasí oslavě a posezení moc nepřálo. Ať tedy stezka přispěje k poezii poklidného místa a ať je trvalou připomínkou vzácného člověka, jehož potomci žijí ve Volyni až dodnes.

   Čerpáno z knihy Josefa Režného - Po stopách dudáků na Prácheňsku (str. 81, 83 a 33)     

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist