Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 FOTO: Pasovští žoldnéři inspirací zimní bitvy na Helfenburku

 BAVOROV - 5. března 2017 - 10:49 - Na zřícenině hradu Helfenburku se v sobotu 18. února konala první akce pro veřejnost v tomto roce. Nesla název Pasovští pod Helfenburkem a inspirací se pro ni stal řetěz skutečných historických události v jižních Čechách na počátku 17. století.

 Text a foto: Pavel Kluibr, spolupracovník PRACHATICKOnews.cz

www.dre-kon.cz   

   Nejprve správce hradu Jaroslav Pižl připomněl historickou událost, která se stala motivem této akce. Ferdinand II. Habsburský se nepohodl roku 1610 se svým bratrem Matyášem a českými stavy. Leopold Pasovský najal přes 10 000 žoldnéřů, kteří následující rok na jaře pronikli do Čech. Po neúspěchu u Prahy se stáhli do jižních Čech.

   Jejich žold však zůstával nevyplacen, tak začali kraj plenit. Petr Vok chtěl zabránit dalším škodám, navíc se začala blížit sklizeň a hrozilo, že by o ni obyvatelé přišli. To by pro jižní Čechy mělo tragické následky. Petru Vokovi se podařilo vyjednat vyplacení vojska, sám se podílel půlkou na celé sumě. Vojsko odtáhlo a kraj byl zachráněn...



   Členové historického klubu v areálu hradu předvedli ukázku jeho dobývání. Nejprve se útočníci museli probít mezi brány, poté se obránci stáhli na hlavní nádvoří. Majitel hradu se však odmítl vzdát. Obránci byli v menšině, měli však výhodu menšího děla. Útočníci užili nejprve opět palných zbraní, pak přišly na řadu i osobní souboje sečnými zbraněmi. Nakonec byl hrad dobyt.



   Po bojové ukázce si zájemci mohli prohlédnout zbroj, členové klubu předvedli obsluhu děla, popovídali o tehdejší době a odpovídali na otázky diváků.

 
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2017, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist