Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: Bavorovští hasiči se chlubí novou cisternou Tatra

 BAVOROV - 15. listopadu 2016 - 9:15 - Sobotní dopoledne 12. listopadu přilákalo do areálu Panského domu i přes neočekávaný nástup zimy nejen zástupce Floriánova cechu, ale i mnoho dalších příznivců hasičů a hasičské techniky především. Po dvou letech od vznesení žádosti zdejšímu MěÚ převzali členové bavorovské zásahové jednotky novu cisternovou stříkačku TATRA CAS 20/4000/240 – S2R. 

 Z redakční pošty: Renata Fencová, Bavorov, Jiří Krajíc, SDH Bavorov

www.dre-kon.cz   

   V 10 hodin, hned po nástupu členů našeho SDH i družstev pozvaných z okolí, odstartovala slavnostní akce zdravicemi zástupců krajských i okresních HZS i města. Poté P. Miroslav Nikola ,,tatrovce“ požehnal.  Následoval křest vozidla láhví sektu a zasloužená slova díků za činnost hasičům.

   Pro zpestření předvedli ti nejmenší cvičný požární zásah, nato se nabízela možnost prohlédnout si TATRU trochu blíže. Promrzlí hosté pak rádi přijali pozvání na občerstvení do budovy městské tržnice.

   Od čtvrtka 29. září 2016 disponuje Jednotka SDH města Bavorova disponuje novou cisternovou automobilovou stříkačkou na podvozku Tatra 815 Terra už od 29. září letošního roku. Nákup vozidla byl financován z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů, který přispěl částkou 2,5 milionu korun, 1 450 000 korun přispěl Jihočeský kraj a zbylou částku 1,8 milionu korun doplatilo z rozpočtu Město Bavorov. Celková částka za vozidlo a další dodané příslušenství dosáhla 5,8 milionu korun.

   Vozidlo dodala na základě výběrového řízení firma THT Polička. Nová cisternová stříkačka nahradí stávající CAS 25 Liaz, kterou obdržel sbor darem v roce 2009 od HZS Jihočeského kraje a která bude následně nabídnuta k odprodeji.

   Vozidlo pro přepravu požárního družstva 1 + 5 a hasebních prostředků pro požární zásah bylo vyrobeno bavorovským hasičům v THT Polička na míru podle jejich dohodnutých parametrů potřebných pro zdejší podmínky.

   Technické parametry nové techniky bavorovských dobrovolných hasičů jsou úctyhodné. Cisterna je, jak řečeno, osazena na podvozku Tatra Terra s dvounápravovým uspořádáním s dvoumontáží na zadní nápravě. Jako pohonná jednotka slouží vzduchem chlazený motor Tatra o výkonu 325 kW s čtrnáctistupňovou manuálně ovládanou mechanickou převodovkou.

   Kabina vozidla je šestimístná, vybavená nezávislým naftovým topením, v zadní řadě sedadel jsou integrovány dýchací přístroje Dräger. Rám nástavby je tvořen z hliníkových profilů, které jsou polepeny hliníkovým plechem. Nádrže na vodu a pěnidlo jsou vyrobeny z nerezavějící ocele a objem nádrže na vodu činí 4000 litru a na pěnidlo 240 litrů. Čerpadlo cisterny dosahuje výkonu 2000 l/min.

   Cisterna je dále vybavena 70 metrovým vysokotlakým navijákem pro rychlý zásah, osvětlovacím stožárem s výkonem 4x500 W, lanovým navijákem o tažné síle 53 kN, v přední části je osazena asanační lišta pro mytí vozovky nebo hašení polních požárů za jízdy. Na nástavbě vozidla je dále umístěná odnímatelná lafeta. V roletách nástavby je uloženo veškeré potřebné vybavení jak pro požární nebo technické zásahy.

   Vzhledem ke skutečnosti, že Bavorov a jeho okolí je sužováno záplavami, bylo vozidlo dodáno v provedení, které umožňuje brodění vodou do výšky hladiny 1,2 m.

   Závěrem je třeba poděkovat všem, kteří se podíleli na pořízení vozidla. Ať to bylo vedení města Bavorov a jeho zastupitelé, kteří hlasovali pro pořízení této cisterny nebo úředníci odboru krizového řízení, kteří nám byli maximálně nápomocni při podávání žádosti o dotaci, kterou jsme od Jihočeského kraje následně obdrželi.

   Je nutné poděkovat i firmě THT Polička a jejím zaměstnancům za opravdu výbornou spolupráci, které se nám po celý průběh zakázky od nich dostávalo. Ve výčtu lidí a organizací nemohu zapomenout na HZS Jihočeského kraje, protože spolupráce s ním byla pro pořízení cisterny zcela zásadní a byla přímo příkladnou.

   Dovolím si kromě jiných příslušníků, se kterými jsme se během řešení dotace setkali, zmínit jen dva, a to plk. Jiřího Chmela z KŘ HZS v Českých Budějovicích, který nám byl nápomocen ohledně technické specifikace vozu a výběrového řízení a mjr. Františka Hracha z ÚO HZS ve Strakonicích, který byl na počátku tohoto dvouletého maratónu, který byl naplněn radostí členů JSDH Bavorov v okamžiku, kdy nová cisterna zaparkovala před hasičskou zbrojnicí.

   Patří se poděkovat členům jednotky a sboru, kteří nás, hasiče při  realizace cisterny podporovali.  Tatře přejeme mnoho úspěšných a potřebných zásahů, i když bychom určitě všichni chtěli, aby nutné zahánění červeného kohouta bylo nezbytné co nejméně.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist