Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

Historické dudy, nástroj králů i žebráků, najdete na výstavě

 STRAKONICE - 15. srpna 2016 - 16:00 - Muzeum středního Pootaví Strakonice vás zve na unikátní tematickou výstavu historických hudebních nástrojů se zaměřením na 13.až 17. století. Představí se zde dudy zhotovené podle dobové ikonografie. Vernisáž výstavy se bude konat v kapitulní síni strakonického hradu ve středu 18. srpna od 17:00. Výstava potrvá od 19. srpna do 18. září.

 Z redakční pošty: Ludmila Vilánková, kurátorka výstavy, Muzeum středního Pootaví, Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Předlohy nástrojů pro ranou gotiku pochází ze španělského královského manuskriptu Cantigas de Santa Maria a sochařské výzdoby průčelí paláce hrabat ze Champagne v Reims. Vrcholnou gotiku zastupují dudy zachycené na freskách z hradu Karlštejn a z kaple sv. Kateřiny v Kouřimi. Renesanci ztvárňují nástroje vyrobené podle rytiny Albrechta Dürera, malby Pietera Brueghela, fresky Tanec smrti v Bernu a též sochy ze Zpívající fontány na Pražském Hradě.

   Manýrismus prezentují nástroje vyobrazené na obrazech slavných vlámských malířů, rytin Michaela Praetoria a dudy rekonstruované z archeologického nálezu z vraku lodi potopené v 17. století na severu Německa. Výstavu dotváří stylový interaktivní prvek s nahrávkami jednotlivých hudebních nástrojů.

   Všechny nástroje jsou ze soukromé sbírky Mgr. Miloslava Vaváčka. Ten se jako sběratel zaměřuje na historické hudební nástroje a zároveň je i vedoucím souboru historické hudby Dei Gratia. Je jedním z režisérů Mezinárodního dudáckého festivalu ve Strakonicích.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist