Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 FOTO: Vydařená soutěž v požárním sportu Otavský Plamínek

 STRAKONICE - 13. května 2016 - 20:54 - Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje, územní odbor Strakonice, ve spolupráci se Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska okresu Strakonice, pořádal 7. května v letním areálu strakonického plaveckého stadionu již IX. ročník soutěže v požárním sportu Otavský Plamínek.

 Z redakční pošty: Za tým organizátorů Otavského Plamínku Ota Šmejkal

www.dre-kon.cz   

   Již podruhé jsme se těšili ze záštity senátora Parlamentu České republiky Ing. Karla Kratochvíleho. Mezi vzácnými hosty nechyběl ani starosta města Strakonice Mgr. Břetislav Hrdlička. Za celorepublikové vedení SH ČMS ČR dorazil náměstek pro úsek vnitroorganizační Lubomír Janeba. Na závěrečném nástupu nás poctil svojí přítomností i současný starosta krajského sdružení hasičů ČMS Jčk Mgr. Jiří Žižka v doprovodu svého otce a bývalého dlouholetého krajského starosty Václava Žižky. Velmi nás potěšila i návštěva Ing. Františka Lusta, zástupce našeho generálního sponzora.



   Stejně jako v minulém roce, tak i letos jsme obsadili prostor letního areálu plaveckého stadionu Na Křemelce. Toto nové prostředí se nám osvědčilo již minulý rok, kladně ho přijali soutěžící i diváci, a proto jsme byli rádi, že se sem můžeme s celou soutěží opět uchýlit. Po roce se tedy znovu utkaly kolektivy mladých hasičů z celého okresu Strakonice v tradiční hasičské disciplíně Požární útok. Otavský Plamínek je již devátým rokem první soutěží rozbíhající se mládežnické sezony.



   Mladí hasiči soutěžili ve všech kategoriích v počtu 39 (4x přípravka, 19x mladší, 16x starší) z 19 dobrovolných sborů celého okresu, což představuje více než čtyři stovky soutěžících dětí.



   Od rána nás vítala zcela jasná obloha a s blížícím se polednem i zvyšující se teplota, která dosáhla přes den příjemných 20 stupňů. Byl to diametrální rozdíl od minulých ročníků, kdy jsme museli v počátečních májových dnech nasadit i zimní bundy. Celá soutěž měla ke spokojenosti všech velmi rychlý spád a obešla se bez nedostatků.



   Program odpoledne tradičně zahájily strakonické mažoretky Otavanky, které s námi putují od samého počátku v roce 2008, společně s námi i rostou a dospívají. Poprvé jsme divákům představili přípravku Otavanek. Desítka nejmenších mažoretek ve věku 3-5 let si zde odbyla svoji plamínkovskou premiéru.



   Počasí nám přálo a náš doprovodný program probíhal podle plánu. Krátce po poledni byl přivezen skákací hrad a před třetí hodinou se mezi soutěžící z nebe snesli i tři parašutisté. Pro diváky i soutěžící děti byla k dispozici celá řada doprovodných akcí. Součástí programu byla výtvarná disciplína „Maluj, jak umíš“ pro děti bez rozdílu věku. Mladí výtvarníci zde předváděli své umění a pouštěli uzdu fantazii.

   Program byl letos znovu rozšířen i o účast příslušníků Policie ČR a Armády ČR z 25. PLRP Strakonice. Znovu po roce mezi nás zavítali i zástupci BESIPu. K dispozici účastníkům akce byla v průběhu celého odpoledne rovněž k prohlédnutí zásahová vozidla HZS, Policie a ZZS.



   Ve dvě hodiny se rozběhla vlastní soutěž Otavský Plamínek. Vzhledem k počtu soutěžících se v jednom soutěžním kole postupně představovaly jednotlivé kolektivy mladých hasičů, přípravkou počínaje. O soutěž je mezi mladými hasiči v okrese stoupající zájem. Důležité pro nás je především to, že došlo k obnově činnosti některých kolektivů, které v minulosti svoji činnost přerušily nebo ukončily.

   Věříme, že právě tato akce rovněž přispěla k jejich znovuobnovení a je to tak dobře pro všechny, neboť v soutěžící mladé generaci jsou nástupci současných záchranářů profesionálních nebo dobrovolných. Premiérově se v letošním roce na start postavily kolektivy mladých hasičů ze Sedlice a Chlumu.



   Po čtvrté hodině byla jednokolová soutěž u konce. Při závěrečném nástupu obdržely všechny kolektivy hodnotné ceny, poháry a medaile. V kategorii přípravka zvítězili naši nováčkové z Chlumu, druhou příčku obsadila Sedlice. V kategorii mladších dětí zvítězilo Poříčí, mezi staršími excelovaly Střelské Hoštice s absolutně nejlepším výsledným časem ze všech.

   Nejúspěšnější výpravou byla Štěkeň, která brala hned dvě druhá místa v kategoriích mladší i starší. Těší nás i medailové umístění domácích Strakonic I, které obsadily třetí místo mezi mladšími. Nejpočetnější výpravy mladých hasičů dorazily ze Střelských Hoštic a ze Sedlice. V obou případech s sebou přivezly čtyři soutěžní družstva a obsadily všechny kategorie.



   Nejmladším účastníkem soutěže byla Eliška Pilnáčková z Litochovic (3 roky a 11 měsíců).



   Speciální sladkou odměnu, jako poděkování za dlouhodobou úspěšnou práci s mládeží, obdržel kolektiv mladých hasičů z Volyně. Snažíme se mládež podporovat ve všech směrech, proto byly stejně jako vloni rozdány dárkové poukazy na nákup vybavení pro mladé hasiče. Obdržely je Čestice, Chlum a Sedlice.



   K dispozici měla soutěžící družstva jen jediný pokus, proto se všichni moc a moc snažili. Pozitivní je i to, že jsme letos nezaznamenali žádný neplatný pokus. I když jsme byli mnohdy svědky „drobných“ potíží, nikdo to bez boje jen tak nevzdal. Všichni statečně závodili až do konce. Jsou to přeci pořádní HASIČI.



   Máme tedy další ročník soutěže úspěšně za sebou. Poděkování tak patří všem, kteří podporují a zajišťují projekt OTAVSKÝ PLAMÍNEK. Těšíme se společně s vámi na jubilejní X. ročník naší soutěže, který se uskuteční ve Strakonicích 6. května 2017.



Výsledky soutěže:

)

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist