Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Karel IV. dorazí do Strakonic, chystají se výstavy i překvapení

 STRAKONICE - 12. května 2016 - 20:47Letošní rok je rokem Karla IV., neboť si 14. května připomínáme 700 let od jeho narození. Český král a císař Svaté říše římské, nazývaný také Otec vlasti, byl vynikající státník a diplomat, aktivní spisovatel, vizionář, dobrý hospodář, křesťan i nadšený cestovatel.

 Z redakční pošty: Kurátorka výstav Marie Kotlíková, etnografka, MSP Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Ovlivnil naši zemi a její okolí jako málokdo. Stovky míst jsou s ním a dobou jeho vlády spojeny, ať už jde o karlovská města, obce, hrady, tvrze, vinice nebo církevní památky.

   Strakonicím byla v době vlády Karla IV. v roce 1367 potvrzena Bavorem IV. městská privilegia. V malebných Lhenicích na Prachaticku se pak s nejslavnějším a nejúspěšnějším panovníkem české historie můžeme setkat osobně.

   „Dívá-li se člověk na lhenickou kašnu, zaujme ho v první řadě socha Karla IV., která se tyčí v jejím středu. Socha se zde objevila až po polovině 19. století a o její zhotovení se postaral pražský akademický sochař F. Pischelt,“ uvádí ve své práci Tomáš Hunčovský.

   Jelikož v současné době provádí Městys Lhenice rozsáhlou rekonstrukci náměstí, mohou se naši návštěvníci potěšit pohledem na sochu v rámci červnové výstavy v kapitulní síni.

   Muzeum středního Pootaví Strakonice uspělo se svojí žádostí o poskytnutí dotace Jihočeského kraje na projekt Karel IV. a Prácheňsko, který je realizován pod záštitou člena Rady Jihočeského kraje JUDr. Tomeše Vytisky.

   Ve spolupráci s partnery budou ve středu 1. června slavnostně zahájeny dvě výstavy. V 17:00 proběhne v Zámecké galerii ve Strakonicích vernisáž výstavy výtvarných prací žáků DDM Strakonice a literárních prací studentů Gymnázia Strakonice za doprovodu loutkového a hudebního vystoupení.

   Následně v 18:00 bude v kapitulní síni na strakonickém hradě veřejnosti představen unikátní předmět, který byl s laskavým svolením římskokatolické církve zapůjčen. Po dlouhých desetiletích tak opustil své útočiště pod oltářem jednoho z nejznámějších zdejších rodů.

   Je to předmět více než symbolický, ve své době velice důležitý a předurčující historii, a je přímo spojen s postavou Karla IV. Doprovodí jej dvě cenné listiny, potvrzené Otcem vlasti, které se váží k našemu mlýnu v Hoslovicích. Záměrně nebudeme víc prozrazovat – nechte se překvapit. Akce bude provázena divadelním vystoupením a bude zakončena závěrečným koncertem. Obě výstavy budou přístupné do 30. 6. 2016.

   O dalších podrobnostech projektu vás budeme průběžně informovat na našich webových stránkách www.muzeum-st.cz.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist