Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 V Hoslovicích vyženou dobytek a otevřou také vlněnou dílnu

 HOSLOVICE - 28. dubna 2016 - 18:24Staré české přísloví říká, že v máj - vyženeme kozy v háj. A že je toto pořekadlo pravdivé, se můžete přesvědčit při další akci v hoslovickém mlýně v neděli 8. května.

 Z redakční pošty: Martin Slavík, MSP Strakonice

www.dre-kon.cz   

    Jedním z nejdůležitějších svátků v životě pastevce bylo vyhnání dobytka na první jarní pastvu. Dělo se tomu tak na začátku května, kdy byl dostatek trávy a noční teplota byla stabilnější, takže dobytek mohl venku zůstat dnem i nocí.

   "Stádo vyženeme na pastvu už v 10 hodin ráno. Tak přijeďte včas," říká Terezie Daňková, která se se svou farmou v Hoslovicích na programu podílí. Návštěvník na farmě uvidí skutečné vyhnání stáda, kdy masný dobytek přejde na své letní stanoviště. K vidění bude i žehnací rituál.

   Program v hoslovickém mlýně začíná dopoledne a celý historický areál opět ožije pilnou prací. Tradičně se bude péct poctivý kváskový chléb, ochutnávky jsou už samozřejmostí. Stejně tak budou mít příchozí možnost odnést si domů kvas jako základ vlastních pecnů.

   „Budeme stříhat ovce a celkově se ulička od nové budovy k mlýnici promění ve vlněnou dílnu. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet, jak vznikne z vlny niť a následně pletený výrobek. Taková dílna od vlny po ponožku,“ říkají organizátoři z MSP Strakonice a dodávají „V ten den, 8. května, dorazí i zástupci z našeho partnerského muzea v bavorském  Finsterau. Kolegové také přivezou vlněné ukázky a bude vidět rozdíl českého a německého zpracování.“

   Dále budou pro návštěvníky připraveny ukázky výroby a zpracování másla. „Používáme původní odstředivku, která zde v mlýně po předcích zůstala a stále je plně funkční. Máslo vrtíme, nestloukáme. Rozdíl na místě rád vysvětlím,“ říká Jaroslav Janout, správce mlýna. Kombinace čerstvého másla a právě upečeného chleba dokáže potěšit lidová i zhýčkaná ústa!

   Hoslovický mlýn nabídne samozřejmě i tradiční dětské dílny a stánkový prodej. Za zmínku stojí i fakt, že místní koza porodila v neděli 24. dubna tři kůzlata, která budou vesele skotačit kolem chlívku. Druhou květnovou neděli v Hoslovicích vás čekáme!

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist