Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 OBRAZEM: Ve Volenicích si připomněli výročí transportu smrti

 VOLENICE - 26. dubna 2016 - 21:05 - Základní škola a Mateřská škola Volenice si ve středu 20. dubna připomněla výročí transportu smrti v závěru druhé světové války. Pietní akt se zde ve Volenicích koná každoročně pod názvem Po stopách transportu smrti.

 Z redakční pošty: Gabriela Holíková,Volenice, foto: ZŠ Volenice

www.dre-kon.cz   

   Již je to 71 let od doby, kdy se tragická událost v blízkých Katovicích stala. Ku vzpomínce všem padlým vězňům, kteří se stali oběťmi posledních krutých činů 2. světové války, je na volenickém hřbitově vybudovaný památník, ke kterému přicházejí žáci celé školy a položením věnců a květin uctívají památku vězňů.

   Už tradičně zahájil letošní pietní akt ředitel Luděk Cimrhanzl, který uvedl vystoupení žáků školy, ve kterém zazněla státní hymna, několik českých písní a básní. Navazovaly velice dojemné a pravdivé proslovy Jiřího Maňáka, který poprvé přijel do Volenic jako zástupce poslanecké sněmovny, dále se projevu zhostili Josef Kalbáč, pplk. Jindřich Podhorský a starosta obce Karel Papež.

   Závěr pietního aktu patřil poslední pamětnici celé události paní Mileně Kouřimové. Ta tehdy jako devítiletá dívka nosila utečencům z transportu do lesa jídlo.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist