Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 V prachatické Literární kavárně o historii loutkářských rodů  

 PRACHATICE, STRAKONICE - 7. března 2016 - 16:10 - Městská knihovna Prachatice pozvala ve čtvrtek 3. března do Literární kavárny v prachatickém Domově seniorů Mistra Křišťana Karla Skalického z Volyňského muzea. Ten poutavě vyprávěl o historii loutkářských rodů u nás.

 Z redakční pošty: Eva Lopušanová, knihovnice MěK Prachatice

www.dre-kon.cz   

   Dozvěděli jsme se mnoho zajímavých informací o tom, proč loutková divadla vznikala, jaké loutky se při představení používaly a které rody se loutkovým divadlem zabývaly. Nikoho jistě nepřekvapila informace, že zakladatelem českého loutkářství byl Matěj Kopecký, který se loutkoherectví věnoval většinu svého života.

   Zajímavostí ale určitě bylo sdělení, že k provozování představení bylo nutné už tehdy mít úřední povolení, tzv. jednoroční licenci, která se musela každoročně prodlužovat. Kočovní loutkáři při svých vystoupeních také hráli na různé hudební nástroje, vozili s sebou i další atrakce, které měly přitáhnout větší pozornost obecenstva, jako například kolotoče a různá zvířata, což jim pak umožnilo větší výdělek a lepší živobytí.

   Beseda byla opravdu moc zajímavá, všichni přítomní při poslouchání zasvěceného výkladu Karla Skalického úplně zapomněli na čas. Myslím si, že se s tímto odborníkem určitě ještě na nějaké další přednášce v Městské knihovně Prachatice setkáme.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist