Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Pieta ve Lčovicích za oběti železničního neštěstí před 70 roky

 LČOVICE - 5. ledna 2016 - 20:48 - Vzpomínka na oběti železničního neštěstí před 70 lety, mezi kterými byli lidé z Prachaticka i ze Strakonicka, se konala v pátek 1. ledna ve Lčovicích. Začala  po příjezdu poledního vlaku z Vimperka. Poblíž místa nehody vztyčili organizátoři piety ze lčovické radnice a Stifterova  pošumavského železničního spolku speciální pamětní kříž.  

 Z redakční pošty: Jaroslav Hais, Lčovice

www.dre-kon.cz   

   Úvodního slova se ujala starostka Lčovic Blažena Kutová. S tragickou železniční nehodou - srážkou dvou osobních vlaků před 70 lety v 6:40 dne 1. 1. 1946 na trati mezi stanicí Čkyně a Lčovice - následně seznámil přítomné Roman Hajník, předseda Stifterova pošumavského železničního spolku. Organizátory slavnostního odhalení pamětního kříže byla obec Lčovice a Stifterův pošumavský železniční spolek.

   Nehoda se tehdy stala tak, že od Strakonic do stanice Lčovice přijel osobní parní vlak, vlakvedoucí nejdřív dohlížel na výstup většího množství cestujících a zapomenul se ohlásit dispečerovi. Místo toho se vlak vydal na cestu dál do Čkyně a nedaleko stanice se střetl s protijedoucím osobním vlakem. Pět lidí zahynulo. Hodně lidí se vracelo z prvního poválečného (svobodného) Silvestra ze Strakonic na Vimperk a druzí zase ze stanice Kubova Huť na Strakonice.



   Na nově postaveném kříži, který je vůbec prvním památníkem tohoto neštěstí, je umístěn dobový kus kolejnice, upevněný na pražci. Členové Stifterova pošumavského železničního spolku byli při vzpomínkové slavnosti oblečeni v uniformách z různých období.

   Kříž nestojí přímo u místa nehody, ale na přístupnějším místě u cyklostezky Volyňka. Počítá se ještě, že pietní místo doplní dále lavička a informační tabule.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2016, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist