Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Nejkrásnější dárek v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích

 STRAKONICE - 14. listopadu 2015 - 18:53 -  Srdečně vás zveme na další vánoční výstavu, kterou zahájíme slavnostní vernisáží v pátek 20. listopadu v 16:00 hodin v kapitulní síni strakonického hradu. Touto výstavou tematicky volně navazujeme na letošní pohádkový a hravý rok, který se pomalu blíží do svého finále. Po hračkách se sbírky Jiřího Urbánka a Pohádkové zemi Vítězslavy Klimtové se na vás těší historické předměty Muzea hraček z Rychnova nad Kněžnou.

 Z redakční pošty: Mgr. Marie Kotlíková, etnograf, kurátorka výstavy, Muzeum středního Pootaví Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Pro někoho je tím nejkrásnějším dárkem například pevné zdraví, pro dalšího vymodlené miminko, pro jiného úspěšné složení maturitní zkoušky. Každý z nás už jistě zažil kouzlo být obdarován něčím mimořádně milým, hezkým, a ten nezapomenutelný pocit si uchovává celý život ve svém srdci. Když do něj nahlédne, možná v něm objeví i vzpomínky na dárky, které kdysi nalezl jako dítě pod vánočním stromečkem.

   Někteří lidé svým hračkám neodrostli. Neuklidili je na půdu, nevyhodili je do smetí, ani je nespálili v kamnech. Uchovávají je, opatrují je, pečují o ně a třeba se o ně dělí s námi ostatními. To je případ manželů Miroslavy a Jiřího Pecháčkových z Rychnova nad Kněžnou, kteří od roku 2005 provozují Muzeum hraček. Jejich sbírka čítá více než 2000 předmětů a stále se rozšiřuje.

   Jsou v ní zastoupeny hračky z let 1890 – 1980 vyráběné jako jedinečné kusy, kolekce autorsky navržených hraček, hračky dobové tovární produkce, ale také lidové hračky domácích tvůrců. Výstava odráží historický vývoj hraček, jejich materiálové proměny, ukazuje rozdíly mezi hračkami určenými pro děti ze zámožných rodin a na druhé straně hračkami, se kterými si hrály děti z nejchudších poměrů.

   "Vstupte a nechte se okouzlit. Vraťte se alespoň na chvíli do doby, kdy jsme všichni byli obklopeni láskou a bezpečím. Snad vám tato výstava přinese úsměv a pohodu do dnešních dnů," zve návštěvníky k prohlídce paní Miroslava Pecháčková.



   Výstavu si můžete prohlédnout v kapitulní síni od 21. 11. do 27. 12. od úterý do pátku v době od 10 do 16 hodin, o víkendech a svátcích od 13 do 16 hodin. Vstupné činí 20 a 10 Kč.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist