Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 Hip hopovou kulturu představila také třetí breakdance soutěž

 STRAKONICE - 3. října 2015 - 9:01 - "Co se tam děje? Stříkají tam sprejema? Co je to za hudbu? To je breakdance? Kdo je ten, co tam pouští muziku? Támhleten se opravdu točí na ruce.  Tahle hudba je rap? Tyjo, zní to dobře." Takto se mohli ptát kolemjdoucí, kteří procházeli v sobotu 12. září odpoledne kolem strakonického Domu dětí a mládeže. Na parkovišti přímo před hlavní budovou se tu konala událost, která měla představit divákům hip hopovou kulturu tak, jak ji veřejnost nejspíše nezná.

 Z redakční pošty: DDM Strakonice

www.dre-kon.cz   

   Událost byla také součástí festivalu Strakonice nejen sobě a pořádala ji taneční skupina Somebody Else ve spolupráci s DDM Strakonice. Hned po příchodu měli návštěvníci možnost vidět sprejery, tzv. writers, kteří pomocí sprejů vytvářeli díla složená z textů a obrazů zvaných graffiti, na velikou krychli tvořenou z fólie. Ti odvážnější si dokonce mohli základy tohoto umění sami vyzkoušet. Tuto možnost nakonec uvítala velká část obecenstva.

   Odpolední "malování" zpestřila přednáška o historii hip hopové kultury vedená Jakubem Sigmundem. Konala se v prostorách DDM Strakonice. O přednášku byl překvapivý zájem a byla přínosem jak přímo pro milovníky  hip hopu, tak i pro širokou veřejnost.

   Po přednášce bylo možné shlédnout tzv. bboy jam (ukázka break dance) v podání místních tanečníků a jejich přátel z celé republiky. Úvodní slovo, v němž byli lidé hlouběji seznámeni s tancem, si vzali na starost tanečníci ze strakonické skupiny Somebody Else – Adam Vondřička a Jindřich Slabý. Ukázka tance si získala snad každého návštěvníka.

   Následovala krátká "ochutnávka" hudebního žánru zvaného rap. Dvojice Gesto a Jeraff ve spolupráci s Annou Rysulovou divákům zazpívala tři skladby ze svého alba Rozstřel. Hned poté si vzal slovo jeden z tvůrců graffiti a vyprávěl posluchačům o vzniku tohoto umění.

   K večeru se akce přesunula přímo do budovy DDM a diváci měli možnost vidět třetí ročník soutěže v breakdance (Breakingu) zvané South Rocks. Šlo o taneční souboje trojic, kde tříčlenná porota vybírala nejlepší trojici. Tanečníci se nejprve utkali v kvalifikačních soubojích, ze kterých bylo vybráno osm nejlepších, kteří se poté systémem vyřazovacího turnaje probojovávali až do finále.

   Porota se skládala ze zkušených a velmi ceněných zahraničních tanečníků známých pod pseudonymy Greku (Polsko), Son Ryan (Německo) a Don Tias (Slovensko). Akci moderoval Lil Pablo ze Slovenska a o hudbu se staral DJ Plash z Polska, který je jeden z nejlepších DJů v Evropě. DJ tvoří nejdůležitější část tanečních soubojů, jelikož se stará o muziku a jeho úkolem je vytvářet atmosféru události a burcovat tanečníky k nejlepším výkonům. Martin Przeplashko ( Dj Plash) jen potvrdil, že je opravdu špičkou svého oboru a jeho hudba hýbala s tanečníky i diváky.
Podívaná to byla vskutku unikátní.

   Na událost dorazilo 58 tanečníků z celé republiky a celkem se akce zúčastnilo 150 lidí, což je pro třetí ročník soutěže velkým úspěchem. Tanečnici předváděli neuvěřitelné kousky a v závěrečném finále, které trvalo dlouhých 15 minut, nakonec zaslouženě zvítězila, po opravdu vypjatém souboji a remíze, skupina Stredvivals složená z tanečníků z Prahy a jednoho slovenského tanečníka. Po finále akci zakončila rapovým koncertem již zmiňovaná mladá taneční dvojice Gesto a Jeraff (Jan Pěsta a Martin Běle) ve spolupráci s Annou Rysulovou.

   Akce si získala velký ohlas u diváků i u tanečníků z celé republiky, kteří se již teď napjatě těší na další ročníky. Vnímají tuto akci jako obrovský přínos pro kulturu, která vytváří neuvěřitelné vyžití a životní styl nejen pro mladé lidi, ale i pro každého, kdo rád tvoří a touží se nějakým způsobem realizovat.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist