Zprávy  Kriminalita  Od čtenářů  Fotoreportáže  Inzerce  FACEBOOK  Redakce  Reklama  Odkazy
  

 

 

 FOTO: Děti z DD Volyně vařily s Active time a finále vyhrály!

 BRNO, VOLYNĚ - 17. září 2015 - 10:54 - Na první zářijovou sobotu jsme přijali pozvání našich přátel ze spolku Active time – předsedkyně zájmového spolku Mgr. Ivy Zdražilové, organizátorky soutěže Adély Tomšovicové a kuchaře Pavla Drdela – na setkání dětí z dětských domovů na jižní Moravě v obci Zaječí, ve vinařské oblasti Pálava. Z republikového finále soutěže ve vaření jsme si odvezli do Volyně pohár pro vítěze MASTER ŠÉF 2015!

 Z redakční pošty: Zástupkyně ředitele DD Volyně Anežka Hosnedlová za soutěžící Karolínu, Káju, Milana a Armína

www.dre-kon.cz   

   Nabídka byla skutečně lákavá – z dětí, které se zúčastnily Projektu Master šéf 2015 – kulinářské klání – ve svém dětském domově, byly vybrány ty nejlepší a postoupily do závěrečné soutěže v disciplínách Slavnostní prostření stolu, Letní grilování, Technologický postup přípravy jídla a prezentace a Poznávání bylinek podle chutě a vůně.

   Po příjezdu jsme měli možnost podívat se na zpracovávání vinných hroznů a jejich zázračnou proměnu v lahodný mošt a víno, pak jsme trochu zápasili s přípravou žhavých uhlíků v grilu. Netrvalo dlouhou a již jsme připravovali voňavou křupavou pochoutku – grilované plátky kuřecích prsíček a kuřecích stehýnek, naložených ve dvou různých marinádách - kořeněné směsi. Dále jsme si vyzkoušeli grilování červené papriky a jako zákusek jsme se naučili připravit na grilu meruňky.

   K masu přichystal Pavel výborný dresing z tvarohu, sýru a sušených rajčat, chuť grilované meruňky lahodně podbarvil ořechový dresing. Jídlo jsme připravovali pro všechny děti a jejich tety a strejdy, dále také pro pozvané hosty, včetně velice milé dívky Miss Víno 2014 – Lucie, která nás povzbuzovala a celé klání moderovala.

   Když jsme ogrilovali naložené maso, zeleninu a ovoce a všichni, jak soutěžící, tak fandové, byli nasyceni, byly vyhlášeny podmínky soutěže, upřesněna jídla, která jsme měli připravit a prostřít pro odbornou porotu. Tři soutěžící týmy – děti z DD Boršov, Brno a Volyně – se pustily do zápolení. Úkol zněl následovně – připravit tři druhy minihamburgerů – sýrový, s plátkem kuřecího masa a s mletým masem.

   Soutěžící týmy měly čtyři členy – děti, které musely zvládnout nakrájení a naložení masa, přípravu – ochucení mletého masa a vhodně zvolit variaci sýrů, vhodných pro tepelnou úpravu na grilu. Dále připravit dresingy vhodné do jednotlivých druhů minihamburgerů. Pak ogrilovat maso, sýry, nakrájet zeleninu, housky, naplnit a spojit, prostřít stůl, dozdobit talíře a pozvat porotu ke svému slavnostně prostřenému stolu. Zvolili jsme téma "Poslední prázdninový piknik a hurá do školy". Porota nás po degustaci našich výtvorů odměnila tím, že nám uložila ještě poznávačku pěti bylinek.

   No a jak soutěžní klání dopadlo? Až do úplného závěru jsme byli napnuti, který tým nejlépe polechtal chuťové a vizuální buňky porotců – nakonec jsme slavili báječný úspěch. Náš tým byl vyhodnocen jako nejlepší, odvezli jsme si krásný pohár, každé dítě dostalo diplom, sladkosti, ale také kuchařské knihy pro zdokonalení a inspiraci ve vaření.

   Ovšem to nejdůležitější, co jsme si odvezli, byl pěkný zážitek z příjemně stráveného dne, hřejivý pocit z dobře provedené práce a ještě dlouho v našich srdcích zůstane potěšení z každé pochvaly a rozzářených očí účastníků, kterým jsme připravili dobré jídlo. Pochopili jsme, jak milé je ocenění za dobře vykonanou práci a už víme, jak potěší slova "...díky, bylo to dobré", naše skvělé tety a strejdu v kuchyni.

  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2015, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist