Hlavní strana
 

Zprávy - Kriminalita - Sport - Kultura - Fotoreportáže - Pozvánky - Inzerce

 
Reklama u nás se vyplatí. Více..

Reklama u nás se vyplatí. Více..

Neochutnat by byla škoda. Stačí kliknout.

Reklama u nás se vyplatí. Více..

Reklama u nás se vyplatí. Více..

 

 

www.strakonickonews.cz - Kultura

  Chvála hole: Od pomocníka po symbol postavení

 VOLYNĚ - 22. června 2009 - 18:02 - Novou výstavu otevřelo v pátek 19. června v podvečer aktivní Městské muzeum ve Volyni. Jmenuje se Chvála hole a je věnována tomuto pomocníku člověka, symbolu společenského postavení i módnímu doplňku, a to od minulosti až téměř po současnost. 

 Text a foto: Zdeněk Přibyl

Reklama u nás se vyplatí. Více...     Klikni a dozvíš se vše...

   V prvním patře muzea najdou návštěvníci zajímavý soubor holí a jejich odvozenin. Od nezdobených dřevěných "klacků" po historické a umělecké artefakty značné ceny. "Hole i jejich vyobrazení pocházejí ze sbírek volyňského muzea, ale také jsme si je vypůjčili u kolegů v Muzeu středního Pootaví ve Strakonicích, v horažďovickém a vimperském muzeu. Vystavený soubor si nedělá nárok na úplnost, to bychom potřebovali ještě mnohem více prostoru a také přístup například k biskupským holím či královským žezlům. Ale věříme, že se návštěvníci naší nové výstavy poučí i dobře pobaví," řekl vedoucí Městského muzea ve Volyni Karel Skalický. Ten také - s holí v ruce - umožnil účastníkům vernisáže krátký, ale výstižný exkurs historií hole.

   Kdo první vzal hůl do ruky, nevíme. Ale můžeme předpokládat, že se tak stalo nedlouho po stvoření světa. Jednou z první holí zřejmě byla hůl poutnická, jak můžeme posoudit na vystavených olejomalbách z konce 16. století. Doprovázela ji určitě hůl pastýřská v reálném slova smyslu a později i v církevním pojetí. Tady už se hůl stává znamením důstojnosti, u takové biskupské berly přímo jednoznačným. Hůlkou i žezlem stvrzovali svou pravomoc Josef I. i Josef II., stejně jako francouzští králové. Žezlo jako jedna z odvozenin původní hole už silně značí držení moci. Na obraze Máří Magdalény je zase namalováno žezlo jako symbol marnosti světské moci. 

  V našich podmínkách je známé užití hole třeba jako rychtářského práva. Podobné poslání měl i palcát, který v ruce vojevůdce Jana Žižky dosvědčoval jeho hejtmanství. V historii hrála často hůl roli zbraně. Mohl v ní být nůž, dokonce i puška. Právě taková "střílející hůl" je tu také vystavena.  Bez hole se neobešel ani žádný myslivec. Vidíme to na obraze Maxmiliána Boháče Pošumavský hajný, s nímž je spojena lehce detektivní zápletka. Pracovníci volyňského muzea by totiž uvítali, kdyby jim někdo pomohl zobrazeného myslivce ozbrojeného sukovicí identifikovat...

   Na sklonku 18. století se hůl mění v módní doplněk a následující 19. století už může být klidně označeno jako století hole. Mohla být jen prostým doplňkem oděvu, ale také reprezentovat svého nositele a symbolizovat jeho důležitost a společenské postavení. To dokládají vystavené švihácké "španělky" a také hole z ebenového dřeva a dalších vzácných materiálů, stejně jako staré fotografie. Na výstavě nechybí ani hole z dílny místních řezbářů, ani hůl turistická. Od konce 19. století se na ni přibíjely štítky připomínající navštívená místa a zčásti se tak děje dodnes. Samostatnou kapitolu představují vystavené dámské slunečníky z druhé poloviny 19. století.  

    Po období "zlatého věku" hole, přichází však útlum. V 19. a 20. letech dvacátého století s příchodem cyklistiky a hlavní prvních automobilů význam hole upadá. Nezmizela úplně, jak sami upozorňovali návštěvníci vernisáže. Žije dál například jako hůl důchodcovská opatřené gumovým koncem nebo třeba turistická v podobě stále oblíbenějšího putování se dvěma hůlkami zvaného nordic walking.  Hůl přežívá i ve slovním podání. Jako například - lámat nad někým hůl. "My však hůl nad holí nelámeme, ale naopak: Naší výstavou hůl z plna hrdla chválíme," uvedl vedoucí volyňského muzea Karel Skalický.

   Výstava holí, hůlek, slunečníků, obrazů na plátně i na dřevě, grafik a starých fotografií s tématikou hole bude ve volyňském muzeu přístupná do konce srpna. Otevřeno je tu denně od úterý do pátku od 9:00 do 17:00, v sobotu a v neděli pak od 9:00 do 18:00. Zavřeno je v pondělí.

Pro zvětšení stačí na fotografie kliknout

Zvětšit Při zahájení výstavy s holí vedoucí Městského muzea ve Volyni Karel Skalický. 

Zvětšit

Zvětšit