Zprávy   Kriminalita   Kultura   Fotoreportáže   Inzerce   FACEBOOK   Redakce   Reklama   Odkazy
  

 

 OBRAZEM: Gala koncert slavných houslí v kapitulní síni hradu

 STRAKONICE - 16. června 2014 - 11:38 - Ve čtvrtek 12. června vystoupil v kapitulní síni strakonického hradu slavný houslista Jaroslav Svěcený v doprovodu klavíristy Václava Máchy. Gala koncert slavných houslí připravilo Muzeum středního Pootaví Strakonice v rámci oslav svého 120. výročí od založení muzea.

 Z redakční pošty: Lucie Kupcová, Muzeum středního Pootaví

Reklama u nás se vyplatí. Více...    Reklama u nás se vyplatí. Více...

   Jaroslav Svěcený na koncertě vystřídal sedm různě starých houslí. Vždy představil jejich historii, tvůrce a poté na ně zahrál part. Posluchači tak měli možnost slyšet a porovnat zvuk houslí z několika zemí. Nejstarší housle na koncertě pocházeli z roku 1602, dřevo z nich je však ještě o 60 let starší a poslední údržba na nich byla provedena před 150 lety.

   Zajímavostí též byly housle z 18. století, které měli stále 80% původního laku, či housle s 15 vrstvami laku. Pan svědčení také zahrál na typicky české housle, kterým se říká česká povidla, jelikož barva laku připomíná švestky.

   Během zkoušky si Jaroslav Svěcený ještě vyzkoušel zahrát na přinesené housle kompletně vyrobené ze sirek. Posoudil zvuk i zpracování a ocenil ruční výrobu.

  
  

Copyright: Zdeněk Přibyl - FOTOGRAFIK, 2008 až 2014, Všechna práva vyhrazena

Na hlavní stranu

Pro objednání komerčních sdělení a reklamy volejte

+420 607 640 368

Reklama - podmínky

***

TOPlist

Více...

Více...